Shell ve Cosan Brezilya pazarı için güç birleştirdi

Ortak girişim, etanol, şeker ve enerji üretiminin yanı sıra ulaştırmada kullanılan yakıtların tedarik, dağıtım ve perakende satışı alanında faaliyet gösterecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Shell International Petroleum Company Limited (Shell) ve Cosan S.A. (Cosan), Brezilya'da yaklaşık 12 milyar dolarlık ortak girişim şirketi kurmak üzere bir mutabakat zaptı imzaladı.

Shell'den yapılan açıklamada, ortak girişimin, etanol, şeker ve enerji üretiminin yanı sıra ulaştırmada kullanılan yakıtların tedarik, dağıtım ve perakende satışı alanında faaliyet göstermeyi amaçladığı kaydedildi.

Mutabakat zaptının şartlarına göre her iki şirketin ortak girişime, Brezilya'da bulunan mevcut varlıklarının bir kısmıyla katılacağı ifade edilen açıklamada, Shell'in ayrıca 1 milyar 625 milyon dolarlık nakit katkıda bulunacağı ve bu ödemenin iki yıl içerisinde gerçekleştirileceği bildirildi.

Açıklamada, ortak girişim sayesinde Shell ve Cosan'ın, ulaştırma sektöründe karbon emisyonunu azaltma yönünde gelecek 20 yıllık dönemde ticari açıdan en gerçekçi çözümlerden biri olan sürdürülebilir biyoyakıt sektöründe geniş ölçekli ve karlı bir pozisyon alabileceği, iki şirketin, dünyanın en verimli etanol üreticisi olan Brezilya'da pazar lideri pozisyonuna yerleşmeyi hedeflediği vurgulandı.

Yıllık 2 milyar litrelik üretim kapasitesi ve hızlı büyüme hedeflerine sahip olan ortak girişimin, dünyanın en büyük etanol üreticilerinden birini oluşturacağı, ayrıca, Shell'in Iogen ve Codexis'deki ortaklıklarının da katkısıyla ortak girişimin gelecek kuşakların biyoyakıt teknolojilerini kullanabilmesinin mümkün olacağı belirtildi.

Açıklamada, anlaşmanın, iki şirketin Brezilya'daki perakende ve ticari yakıt sektörlerindeki pazar paylarının büyüme potansiyelini de güçlendireceğine, yaklaşık 4 bin 500 perakende satış istasyonu ve yıllık toplam 17 milyar litrelik kapasiteyle ortak girişimin, Brezilya'daki perakende yakıt pazarında lider pozisyonuna yerleşeceğine ve büyük bir sinerji yakalama ve büyüme potansiyeline sahip olacağına dikkat çekildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir