”Şimdi dünyanın ihtiyaç duyabileceği yeterli cephaneye sahibiz”

Kahn, liderlerin küresel büyümeyi desteklemesi ve finansal düzenlemeyi güçlendirmesi anlaşmasından memnun olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LONDRA - Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, dünyada potansiyel krizlerle mücadele etmek için IMF'nin şimdi yeterli güce sahip olduğunu söyledi.

G-20 zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, liderlerin küresel büyümeyi desteklemesi ve finansal düzenlemeyi güçlendirmesi anlaşmasından memnun olduğunu ifade eden Strauss-Kahn, "Şimdi dünyanın ihtiyaç duyabileceği yeterli cephaneye sahibiz" dedi.

Strauss-Kahn, "Küresel kriz gelişmekte olan piyasaları ve yoksul ülkeleri çok kötü vurdu. G-20 liderleri, IMF'nin kullanabileceği kaynaklara sahip olduğu konusundaki garanti dahil, uluslararası toplumun bu ülkeleri destekleyeceği taahhüdü konusunda güçlü bir işaret verdi" diye konuştu.

G-20 üyeleri dün Londra'daki zirvede IMF ve diğer kalkınma kuruluşlarına 1,1 trilyon dolar kaynak aktarılması konusunda anlaştı.

Buna göre, IMF'ye kredi verebilmesi için 250 milyar doları hemen olmak üzere 500 milyar dolar destek verilecek. Yine IMF'nin Özel Çekim Hakkı (SDR) için 250 milyar dolar ek kaynak sağlanacak, ticaretin finansmanı için Dünya Bankası'na 250 milyar dolar verilecek ve çok uluslu kalkınma bankaları aracılığıyla düşük gelirli ülkeler için 100 milyar dolar kredi hattı açılacak.

IMF'nin, dünkü toplantıdan önce küresel ekonomik kriz nedeniyle zor durumda bulunan ülkelere kredi vermesi için 250 milyar doları bulunuyordu.

Uzmanlar, G-20'nin vaatlerinin, gelişmiş ülkelerde ve özellikle Doğu Avrupa olmak üzere gelişmekte olan piyasalarda finansal istikrarı desteklemesinin uzun zaman alacağı yorumunda bulundular.

Trichet: Güveni yeniden inşa etmek için gerekli her şey  var

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, G-20 liderlerinin mali sistemi denetleme çağrısının, güveni yeniden inşa etmek için gerekli her şey olduğunu söyledi. 

G-20 liderleri, dün Londra Zirvesi'nde, mali gözetimin geliştirilmesi ve bankacılık sektöründe yeni bir kriz yaşanmaması için önlemler alınması konusunda anlaşmışlardı.

Trichet, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu kararların mümkün olduğunca hızla uygulanması gerektiğini belirterek, ''Şimdi hızın ve kusursuz uygulamanın hayati önemi var'' dedi.

Euroyu desteklemek için oluşturulan sıkı bütçe kurallarının, durgunluğun vurduğu ülkeler için çok büyük kısıtlamalar getirmeyeceğini ifade eden Trichet, bu çerçevede, Avrupa Birliği üyeliğinin azımsanmayacak büyük bir yardım olduğunu belirtti.

Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde de liderlerin anlaşmasının, mali sistemdeki fonksiyon bozukluklarının giderilmesine çok yardımcı olacağını söyledi.

Almanya Maliye Bakanı Peer Steinbrueck ise varılan anlaşmanın büyük bir atılım olduğunu, mali sistemdeki düzenlemedeki yasal boşlukların dolacağını ve vergi cennetleri ile bankacılık gizliliğine yaptırımlarda anlaşılmasının büyük bir adım olacağını kaydetti.