Sırbistan, AB üyelik müzakerelerine başlıyor

Sırbistan, 21 Ocak'ta Brüksel'de düzenlenecek hükümetlerarası konferansla başlayacak katılım müzakerelerini 2020'ye kadar tamamlayıp tam üye olmayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Birliği, Kosova'yla ilişkileri normalleştirmeye dönük önemli adımlar atan Sırbistan'la katılım müzakerelerini başlatıyor. 

Katılım müzakerelerini 2020'ye kadar tamamlayıp tam üye olmayı hedefleyen Belgrad yönetimi bu yıl içinde 35 müzakere faslından yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik fasılları dahil altı müzakere faslını açmayı planlıyor. 

AB Komisyonu, Sırbistan'dan üyelik müzakereleri süresince Kosova'yla ilişkilerini normalleştirmeye devam etmesini, yargı reformu yaparak yolsuzluk ve örgütlü suçlarla mücadeleyi sürdürmesini, azınlık haklarına riayet etmesini, bölgesel işbirliğine katkı sağlamasını ve komşularıyla ilişkilerini iyileştirmesini talep ediyor. 

AB üyelik sürecinde İtalya'nın eski Dışişleri Bakanı Franco Frattini'den danışmanlık hizmeti alacak olan Sırbistan'ı en fazla zorlayacak konu Kosova'yla ilişkilerin normalleştirilmesi olacak. Belgrad yönetiminin, Kosova'yı resmen tanımaya zorlanmasa da mevcut tutumunu önemli ölçüde değiştirmesi gerekecek. 

7,2 milyonluk ülkede yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre, halkın yarıya yakını AB üyeliğini destekliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir