Sırbistan'da polisler ayaklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BELGRAD - Sırbistan'da çalışma koşullarından memnun olmayan emniyet mensupları, çalışma koşulları ve koruma mekanizmasının iyileştirilmesi talebiyle protesto düzenledi.
 
Sırbistan Polis Sendikası tarafından başkent Belgrad'daki hükümet binası önünde yapılan eylemde, polisin çalışma koşulları ve devletin polis mensuplarını koruma mekanizmasının iyileştirilmesi istendi.
 
Protestoya, üniformasız, ellerinde Sırbistan ve sendika bayraklarıyla katılan polisler, üzerinde "Sırbistan Polis Sendikası her zaman halkın yanında" yazan pankart taşıdı.
Sendika Başkanı Velyko Miyailoviç, burada yaptığı açıklamada, polislerin çalışma koşullarının iyileştirilmesinin yanı sıra bu protesto ile emniyet mensuplarına karşı işlenen suçlara verilen cezaların da ağırlaştırılmasını istediklerini söyledi.
 
Polis kanununda değişiklik yapılmasını talep ettiklerini belirten Miyailoviç, "Birçok trajik polisiye vaka yaşandı, çok sayıda polis ailesi hala yas tutuyor. Tüm bunların üstüne bir de kötü ekipman ve düzenlemeler eklenince İçişleri Bakanı'ndan bunun çözülmesini istedik" dedi. Miyailoviç, talepleri doğrultusunda bakanlıkla uzlaşma sağlanacağını umduklarını ifade etti.
 
"Polisten başka sabah evden çıkarken geride ailesini bırakan ve geri dönüp dönmeyeceğini bilmeyen kim var?" diye soran Miyailoviç, polislerin ekipman ve çalışma koşullarının da iyileştirilmesini istedi.
 
"Eğer polis güvende olmazsa, emniyet çalışanlarının sorunları çözülmezse vatandaşlarımızın güvenlik sorunları nasıl çözülecek?" diyen Myailoviç, sendikanın Sırbistan Ceza Kanunu'nda polisi öldürmeye teşebbüs eden ya da öldüren kişilere müebbet hapis cezası verilmesi yönünde değiklik yapılmasını da talep ettiğini belirtti.
İçişleri Bakanlığı'nın emniyet mensuplarına yaklaşımını eleştiren Miyailoviç, "bazı bakanlık çalışanlarının lüks otomobillerle eskortlar eşiliğinde seyahat ederken polislerinse eski otomobilleri kullandıkları için sık sık akaryakıtsız kaldıklarını" söyledi.
 
Protestocu polisler, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yönetici kadrosundaki bazı isimlerin de değiştirilmesini istedi.
Protestoya üniformasız katılan emniyet mensuplarının güvenliğini de az sayıda üniformalı polis sağladı.