Solana, Filistin liderleriyle görüştü

Javier Solana, Ortadoğu turu çerçevesinde İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Filistin Yönetimiyle bir araya geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KUDÜS - Ortadoğu turu çerçevesinde dün İsrail'e gelen AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile görüşmesinden sonra Ramallah'a geçerek, Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad ile bir araya geldi.

İsrail radyosunun haberine göre Feyyad, İsrail'in yerleşimlerini genişletmeye devam etmesinin, uluslararası yasaların apaçık ihlali anlamına geldiğini vurguladı.

Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad, "Batı Şeria'daki yerleşimlerini genişletmesi konusunda İsrail'e gerçek bir baskı uygulamadıkça, uluslararası toplumun barış sürecine desteğinin anlamsız olduğunu" söyledi.

Solana, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de görüştü. Abbas, Solana'ya İsrail'le barış görüşmelerinin son durumuyla ilgili bilgiler verdi ve İsrail'le bir geçici veya kısmi anlaşma yapılmasına kesinlikle karşı olduğunu tekrarladı.

Yapılacak herhangi bir anlaşmanın, iki taraf arasındaki anlaşmazlık konusu olan Kudüs'ün durumu, müstakbel sınırlar, Filistinli mültecilerin geri dönüş hakları gibi kilit konulara çözümler getirmesi gerektiğini söyleyen Abbas, Solana'ya ayrıca Filistin'deki iç siyasi gelişmeleri aktardı.

Basına bilgi veren Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat, Abbas'ın Mısır'ın tüm Filistinli gruplar ve partiler arasındaki arabuluculuk çalışmalarının, Filistin'deki bölünmeyi sona erdireceği yolundaki ümitlerini dile getirdi. Erekat'ın verdiği bilgiye göre, Abbas Solana'ya, iki taraf arasındaki barış görüşmelerinin daha ileriye taşınması için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile de dün telefon görüşmesi yapan Abbas, bu ay ABD'ye giderek, Başkan George Bush ile görüşecek ve Dörtler Grubunun BM Genel Kurulunda yapılacak toplantısında konuşma yapacak.

Solana, dün geldiği İsrail'de Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile görüşmüştü. Solana, iki taraf arasındaki barış görüşmelerinin çok yavaş seyretmesinden yakınmış, zamanın giderek daraldığını belirterek, görüşmelere ivme kazandırılmasını istemişti.

Solana, Suriye ile İsrail arasında Türkiye'nin arabuluculuğunda başlatılan dolaylı barış görüşmelerini de övmüş ve "Sanırım bu iyi bir şey. İsrail ve Suriye'nin Türkiye'nin aracılığıyla temaslarının devam etmesi gerektiğini düşünüyorum" demişti.

Solana bugün Mısır'a geçerek, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve diğer üst düzey yetkililerle görüşecek, yarın da Ürdün'de Kral Abdullah ve Ürdünlü diğer yetkililerle bir araya gelecek.