Son umut Avrupa Merkez Bankası

Avrupa, borç krizi nedeniyle diken üstünde dururken sorunlu ülkeler, Avrupa Merkez Bankası'nın piyasaların tansiyonunu düşürecek adımlar atmasını umuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa, borç krizi nedeniyle diken üstünde dururken sorunlu ülkeler, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) toplantısından çıkacak kararı beklemeye başladı.

Son 7 ayda 70 milyar Eurotahvil alan ECB'nin 14:45'deki faiz kararının ardından yapılacak açıklamada zor durumdaki ülkelerin tahvillerini daha fazla satın alacağını açıklaması bekleniyor.

Konuya yakın kaynaklar, İspanya, İtalya, Portekiz gibi ülkelerin Avrupa Merkez Bankası'na kapalı kapılar arkasında harekete geçmesi için baskı yaptığını belirtiyor.

3 olasılık var

Avrupa Merkez Bankasının tahvil alımı yapacağı konuşulurken konuyla ilgili üç olasılık var:

1) Banka, 3 yıl vadeli ihaleleri bitirme tarihini ileri bir tarihe atabilir.   

2) Banka, alımları hızlandırabilir.   

3) Banka, alımları artıracak net bir plan açıklayabilir.

Avrupa'dan gelen son açıklamalarda, toplantıya ilişkin beklentilerin büyük olduğuna işaret ediyor. Avrupa Komisyonu Üyesi Olli Rehn, İrlanda’Ya yapılan yardımın, Avrupa Merkez Bankası’Nın yeni adımlar atması için zemin oluşturduğunu kaydetti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso, Avrupa Merkez Bankası’na güveninin tam olduğunu söyledi. Fransa Maliye Bakanı Lagarde ise, bankanın son derece aktif bir rol oynamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Trichet umutları artırdı

Avrupa Merkez Bankası'nın ciddi bir adım atacağı beklentisi, Başkan Trichet'nin hafta başında yaptığı bir konuşmayla güçlendi. Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Trichet, AB'nin adımlarının küçümsenmemesi gerektiğini ve tahvil alım kararının yönetim konseyince verileceğini belirtti.

Avrupa Merkez Bankası'nın piyasayı desteklemek için üç seçeneğinin bulunduğu belirtiliyor. Bankanın ilk seçeneği, üç aylık fonlama ihalelerini bitirme tarihini ileriye ötelemek olacak. Banka, ikinci seçeneğe göre, banka tahvil alımlarının hızlandırılacağına yönelik sinyal vermeyi tercih edebilir. Üçüncü ve piyasaların en çok istediği seçenek ise mevcut tahvil alım programını ciddi oranda büyütmek olacak.

ECB, Mayıs ayından bugüne kadar piyasadaki likidite sıkışıklığının aşılması için 67 milyar euroluk Yunanistan, Portekiz ve İrlanda tahvili satın aldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir