Soykırımı anan bisikletçilere saldırdılar

Srebrenitsa soykırımında öldürülenleri anmak için yola çıkan bisikletçiler saldırıya uğradı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BELGRAD  - Srebrenitsa soykırımında öldürülen kurbanlar için 11 Temmuz'da Potoçari'de düzenlenecek cenaze törenine katılmak üzere dün Sırbistan'dan yola çıkan bisikletçiler ve Siyah Giyen Kadınlar Derneği üyelerinin bulunduğu grup, ülkenin batısındaki Valyevo'da saldırıya uğradı.

Siyah Giyen Kadınlar Derneği Başkanı Ştaşa Zayoviç yaptığı açıklamada, dün gece Valyevo'nun şehir merkezinde Srebrenitsa'da yaşanan soykırım kurbanları anısına düzenledikleri etkinlik sırasında gençlerden oluşan bir grubun kendilerine saldırdığını söyledi.

Zayoviç, ''Mladiç destekçileri, çetnikler, dövmeli holiganlardan oluşan kalabalık bir grup bize saldırdı. Sayıları her geçen dakikak artıyordu. Güvenliğimiz için oluşturulan polis kordonunu geçip bize saldırdılar. Saldırganlar, bu topraklarda 25 yıldır yaşananların uygulayıcılarıdır'' şeklinde konuştu.

Saldırganların, anma etkinliğini Bosna Hersek'ten gelen bir grubun düzenlediğini sandığını ve bu nedenle saldırdıklarını söyleyen Zayoviç, ''Sırbistan'dan bazı sivillerin de soykırım mağdurlarını anabileceğini düşünemiyorlar. Bir an onlara acıdım. Sırbistan'ı dışarıya nasıl kötü gösteriyorlar diye'' dedi.

Mladiç tişörtleri giyiyorlardı

Zayoviç, kendilerine önce sözlü olarak, sonra yumurta ve diğer sert cisimlerle saldırıldığını, ardından da polis kordonunu geçerek fiziksel saldırının gerçekleştirildiğini aktardı.

Saldırganların bir çoğunun, üzerinde Ratko Mladiç'in fotoğrafının bulunduğu tişörtler giydiğini anlatan Zayoviç, polisin saldırıyı engellemek için elinden geleni yaptığını ancak saldırganların sayısının çok fazla olması nedeniyle engelleyemediğini kaydetti.

Saldırıda Staşa Zayoviç'in yanı sıra dernek üyeleri Lilyana Radovanoviç, Deyan Gaşiç ve Miloş Uroşeviç yaralanırken, tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen dernek üyeleri ve Belgrad-Srebrenitsa bisiklet maratonuna katılan bisikletçiler, Potoçari'deki cenaze törenine katılacaklarını açıkladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir