Strauss-Kahn davasının seyri değişebilir

NYT gazetesi, IMF eski Başkanı Dominique Strauss-Kahn'a yönelik tecavüz davası açan otel görevlisi kadının, mafya ile ilişkisi olabileceği kuşkularının davayı tehlikeye sokacağını yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) eski Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ı tecavüz ve cinsel saldırıyla suçlayan kat görevlisi kadının uyuşturucu kaçakçılığı ve para aklamayla bağlantılı olduğundan kuşkulanıldığını yazan New York Times gazetesi, Strauss-Kahn'ın yargılandığı davanın tehlikede olduğunu bildirdi.

Gazetede yer alan habere göre, IMF'nin eski patronu ile Manhattan'daki Sofitel otelinin Gineli kat görevlisi arasında cinsel ilişki olduğuna dair şüphe bulunmazken, soruşturmayı yürüten yetkililer, tecavüz girişiminin kurbanının geçmişiyle ilgili birçok konuda yalan söylediğini düşünüyorlar.

Gazete, soruşturmayı yürüten iki yetkiliye dayanarak, davacı kadının Strauss-Kahn ile görüşmesinin ertesi günü bir mahkumla yaptığı telefon görüşmesinde, IMF'nin eski patronuna yönelik suçlamalarını sürdürmesinin çıkarına olduğunu söylediğini yazdı. NYT, konuşmanın kaydedildiğini belirtti.

Kimin yatırdığı belli olmayan para

200 kilo esrarla yakalandığı için mahkum olan davacının konuştuğu adam ile başkalarının son iki ayda, 32 yaşındaki kadının banka hesabına toplam 100 bin dolar nakit para yatırdıklarını yazan NYT, bir tane cep telefonu olduğunu söyleyen kadının her ay 5 telefon şirketine yüzlerce dolar ödediğini bildirdi. Davacı kadın, nişanlısı ve arkadaşlarının yatırdıklarının dışında, hesabına yatan paradan haberi olmadığını söyledi.

New York Times gazetesi, ayrıca, kadının ABD'ye iltica başvurusunda geçmişte tecavüze uğradığını ve sünnet edildiğini belirttiğini, ancak bu unsurların iltica başvurusunda yer almadığını anlattığını yazdı.

Öte yandan, IMF'nin eski patronu bugün New York'ta yeniden mahkemeye çıkacak.

Bu sürpriz duruşmada, Strauss-Kahn'ın avukatlarının, müvekkillerinin ev hapsi koşullarının gevşetilmesini isteyecekleri belirtildi.

Aklanırsa aday olabilir

Öte yandan, New York Times'ın Strauss-Kahn'ın yargılandığı davanın tehlikede olduğunu bildirmesini ardından, sol eğilimli Fransız siyasetçiler yaptıkları açıklamalarda, "aklanması halinde Strauss-Kahnn'ın tekrar cumhurbaşkanlığı seçimi için aday olabileceğini ve bunun da Sosyalist Parti içindeki dengeleri tekrar değiştireceği" yorumunu yaptı.

Strauss-Kahn'ın yakın dostu ve Fransa'daki avukatı Leon Lef Forster, "Başından bu yana suçlamaların bir ciddiyeti yoktu. Onu tanıyanlar, bu tür bir suç işlemeyeceğini bilir. Şimdi ortaya çıkan gelişmeler hiç sürpriz olmadı" dedi.

Sosyalist Parti milletvekili Michele Sabban, "Sosyalist Parti'nin, cumhurbaşkanlığı seçimi için aday belirleyene kadar, Strauss-Kahn'ın aklanmasını beklemesi gerektiği" görüşünü dile getirdi.

Fransa'nın eski Sosyalist başbakanlarından Lionel Jospin, son gelişmelerin yine siyaset dünyasında fırtına etkisi yaratacağını savundu. Strauss-Kahn'ın aklanmasını dilediğini kaydeden Jospin, "Aday olmak için önce kendisi sonra Sosyalist Parti karar verecek" dedi.

Eski Sosyalist bakanlardan Jack Lang da Dominique Strauss-Kahn'ın, aklandıktan sonra tekrar siyasete dönmesini arzu ettiğini ifade etti.

Fransa'da New York'taki skandaldan önce düzenlenen kamuoyu araştırmaları, gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Dominique Strauss-Kahn'ın açık farkla önde yarışı tamamlayacağını gösteriyordu.

Bu konularda ilginizi çekebilir