Summers: Fed yeni krize hazırlıklı olmalı

ABD Eski Hazine Bakanı Larry Summers, " Fed yeni bir krize hazırlıklı olmalı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi ve ABD Eski Hazine Bakanı Larry Summers, Financial Times'ta kaleme aldığı yazısında Fed'i yeni bir krize hazırlıklı olması konusunda uyardı. 

'Umarım tepki türbulansa neden olmaz"

ABD Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırmaya gitme kararının ardından olası piyasa tepkilerin 'türbulansa' neden olabileceğini belirten Larry Summers köşesinden, " Fed  büyük bir olasılıkla aralıkta faizi yükseltecek. Piyasalar ise parasal sıkılaştırmanın nasıl bir yol izleyeceğine odaklanacak. Umarım piyasaların tepkisi büyük bir türbülansa neden olmaz. Ama ekonominin üzerinde askıda kalacak çözülmemiş soru bir sonraki krizi kontrol altına almak için nasıl bir politika izleyeceğidir.  Bu sorun mali ve para politikalarının ivedi dikkatine ihtiyaç duyuyor. "diye yazdı.

Ellerindeki silahlar sınırlı

Merkez Bankası yöneticilerinin elinde zannettikleri kadar silah olamadığının altını çizen Summers, "Merkez Bankası yöneticileri her zaman cesurca  sıradışı araçlarını kullanabileceği iddiasındalar ama dolapta tahmin ettiklerinden daha az araçları bulunuyor. İyi işleyen piyasalar  ortamında daha fazla parasal genişleme etkinliğini ve  çok düşük faiz oranlarıyla  devam etmek son derece sorgulanabilir. Negatif faiz oranlarının ciddi sınırları vardır. " dedi.