Sürdürülebilir gelecek için, 'kamu ve özel' birlikte hareket etmeli

BM Genel Sekreteri, yoksulluğun azaltılması için sadece kamunun çabalarının yetmediğini, özel sektörün de desteğine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM'nin, hem kamu sektörünü, hem de özel sektörü daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etme konusunda birlikte hareket etmeye çağırdığını belirtti.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, 4. Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansına katılan devlet ve hükümet başkanları ve üst düzey yöneticiler onuruna Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu'nda öğle yemeği verdi. "Üst Düzey Yatırım ve Ortaklık" konulu toplantının da yapıldığı yemekte konuşan BM Genel Sekreteri Ban, konferansı tarihi kılan bir özelliğin bulunduğunu belirterek, iş dünyasının bu toplantıya ilk kez katıldığına işaret etti.

İş dünyasının katılımının hem arz, hem de talebin gündeme getirilmesi bakımından önemli olduğunu kaydeden Ban, her sektörün oynayabileceği önemli rolün bir kez daha altının çizildiğini söyledi.

Sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması, yoksulluğun azaltılması, iklim değişikliğiyle mücadele edebilmek açısından kolektif olarak hareket edebilmenin önemli olduğunu söyleyen Ban, "Bu nedenle BM, hem kamu sektörünü hem de özel sektörü daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etme konusunda birlikte hareket etmeye çağırıyor. Bu nedenle hükümetler ve BM birlikte hareket etmek için fırsatlar yaratmaya devam ediyor" diye konuştu.

Özel sektöre ihtiyaçları var

Bugün gerçekleştirilecek oturumlarda en az gelişmiş ülkelerin iş dünyası için nasıl fırsatlar yaratmaya çalıştıklarının görüleceğini söyleyen Ban, şunları kaydetti:

"Talep açısından bakıldığında geçen 10 yıl içinde özel sektörün özellikle az gelişmiş ülkelerde giderek artan bir ilgisi ve yatırım ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Bugün pek çok firma iş stratejileri gereği bir taraftan kar elde ederken bir taraftan da kalkınma süreçlerine katkıda bulunuyor. Gerçekten az gelişmiş ülkelerin son derece ciddi problemleri var. O nedenle de üretici kapasitelerini artırmaları ve ekonomilerini canlandırmaları son derece önemli. Bunu gerçekleştirebilmek için de özel sektörünü büyütme ihtiyaçları var.

Ekonomik büyüme veya iş dünyasının büyümesi sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirildiği takdirde ekonomik sosyal ve çevresel açıdan son derece önemli sonuçları bir araya getirecektir. Yatırımcıların iş camiasının bu konudaki sorumluluğunun farkında olması gerekir. Sürdürülebilirlik, sorumluluk ve iş ahlakının en yüksek standartta gözetilmesi BM Küresel ilkeler sözleşmesinin de ayrılmaz bir parçasıdır. Bugün aslında pek çok şirket küresel ilkeler sözleşmesinin bir parçası haline gelmiştir. Ben de bu sözleşmenin özellikle az gelişmiş ülkelerde daha da yaygın hale getirilmesini tavsiye ediyorum."

Şeffaflık önemli

Genel Sekreter Ban, iyi yönetişimin bu ilkelerin en önemlilerinden biri olduğunu belirterek, az gelişmiş ülkeler kategorisinden çıkmış olan ve gelişmiş ülkeler kategorisinde yer alan ülkelerin özellikle iyi yönetişime önem vermiş olan ülkeler olduğuna dikkati çekti.

Ban, "Aslına bakılacak olursa şeffaflığın bulunmaması ve yolsuzluk az gelişmiş ülkelerin en önemli problemlerinden bir tanesidir. Bu aynı zamanda barışın önündeki en önemli engeller arasındadır uzun vadeli yatırımların da önünü tıkamaktadır" diye konuştu.

"Sinerjiden yararlanalım"

Az gelişmiş ülkelerde yolsuzlukla mücadele, şeffaflık ve iyi yönetişim konularında çeşitli adımlar atılmış olmasına rağmen insani gelişim endeksinin hala dehşet verici bir biçimde düşük olduğunu söyleyen Ban Ki-mun, az sayıda az gelişmiş ülkenin Binyıl Kalkınma Hedeflerini gerçekleştirme konusunda önemli adımlar atabildiğine işaret etti.

Ban Ki-mun, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki birkaç gün boyunca gerçekleştirdiğimiz toplantılarda sivil toplumun, hükümetlerin ve özel sektörün nasıl birlikte çalışabileceği ve refahı teşvik etmek için optimum koşulları nasıl yaratabileceği tartışılacak. Suyun korunması, iklim değişikliği ile mücadele, kadınların daha da güçlendirilmesi konusunda iş dünyasının da oynayabileceği çok önemli roller var.

Bu konferansta iş camiasının da temsil edilmesi hükümetlere bir tavsiye niteliğinde olacaktır. Bu tavsiyeler sayesinde hükümetlerin az gelişmiş ülkelerde iş camiasının nasıl önünü açabileceği konusunda önemli görüşler ortaya atılacaktır. Bu fırsattan yararlanalım. İş dünyasının bu toplantıya katılmış olmasının yarattığı sinerjiden yararlanalım."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir