Suriye muhalefeti ile rejim yeniden masaya oturdu

Cenevre'de 7. gün görüşmeleri başladı. Görüşmede, Suriye’de “geçiş yönetimi” kurulmasını öngören Cenevre Bildirisi ile şiddet ve terörle mücadele konularının ele alınması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE- Suriye barış görüşmelerinin 7’nci gününde taraflar bir kez daha masaya oturdu. Bugünkü görüşmede, ülkede “geçiş yönetimi” kurulmasını öngören Cenevre Bildirisi’ni tartışmaya devam etmeleri, şiddet ve terörle mücadele konularının ele alınması bekleniyor.

BM ve Arap Birliği  Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi’nin arabuluculuk yaptığı görüşmeler içinSuriye muhalefeti ile rejimin müzakere heyetleri yerel saatle 10.30’da BM Cenevre ofisinde buluştu. 

Ayrı kapılardan girdiler

BM binasına görüşmeden yaklaşık beş dakika önce ayrı ayrı gelen heyetler, olası bir gerilimi önlemek için farklı kapılardan içeri alındı. Suriye muhalefeti heyeti binaya A 13 kapısından girerken, rejim temsilcileri A15 kapısını kullandı.

BM’nin basın mensuplarına getirdiği sınırlamalar nedeniyle müzakere heyeti üyeleri girişte herhangi bir açıklama yaptı.

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi’nin arabuluculuğunda 7 gündür aynı salonda bir araya gelen ancak henüz karşılıklı konuşmaya başlamayan taraflar, toplantıda görüşlerini ve taleplerini yine İbrahimi aracılığıyla karşı tarafa iletiyor.

Cenevre Bildirisi çerçevesinde tartışıyorlar

Suriye barış görüşmeleri, ABD ve Rusya’nın inisiyatifiyle 2012’de toplanan Cenevre-1 Konferansı'nda kabul edilen ve uluslararası toplumun desteğini alan Cenevre Bildirisi temelinde yürütülüyor. Cenevre Bildirisi, Suriye’de iç savaşa son verme hedefiyle siyasi bir geçiş sürecinin başlatılmasını ve tarafların karşılıklı rızasıyla kurulacak ve tam yetkiye sahip olacak bir geçiş yönetimi kurulmasını öngörüyor.

Suriye rejimi, görüşmelerin ilk beş gününde, muhalefetin ısrarlı taleplerine karşı Cenevre Bildirisi’ne bağlı olduğu yönünde güçlü bir taahhütte bulunmaktan kaçınmıştı. Rejim heyeti dün yapılan görüşmede ise bazı çekinceler taşımakla birlikte Cenevre Bildirisi temelinde tartışmaya hazır olduğunu açıklamış, ancak konuların teker teker ele alınması gerektiğini, ilk konunun da "terörizmle mücadele" olması gerektiğini öne sürmüştü. Muhaliflerse önceliğin "geçiş yönetiminin" kurulmasına verilmesini istiyor ve tüm sorunların ancak bu şekilde çözülebileceğini vurguluyor. 

Suriye muhalefeti ve rejimin müzakere heyetleri, 22 Ocak’ta toplanan Cenevre-2 Konferansı’ndan iki gün sonra BM arabuluculuğunda barış görüşmelerine başlamıştı. Görüşmelerin ilk turunun cuma günü sona ermesi, tarafların sürecin devamı konusunda uzlaşmaları durumunda ikinci turun 10 Şubat’ta başlaması öngörülüyor.   

Özel Temsilci İbrahimi, dün yaptığı basın toplantısında, tarafların konuştuklarını ve konuşmaya devam etmek istediklerini, bunu başarı olarak gördüğünü belirterek, “Buzlar yavaş da olsa eriyor. Umut ediyorum ki ikinci tur görüşmeler daha düzenli bir şekilde yürütülecek ve daha fazla sonuç alabileceğiz” demişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir