Suriye Reyhanlı için Erdoğan'ı suçluyor

Suriyeli bakan Reyhanlı saldırısından Başbakan Erdoğan'ı sorumlu tuttu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Suriye Enformasyon Bakanı Omran Zubi, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 49 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırı için Türk hükümetini ve patlamanın Suriye rejimi ile bağlantılı olduğunu söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan'ı suçladı.

Zubi, Rusya'nın kamu televizyonu RT'nin Arapça servisi ile yaptığı söyleşide, "Olanlarla ilgili bütün sorumluluk Türkiye hükümetinde ve kişisel olarak Erdoğan'dadır" dedi.

Zubi, RT'de yaptığı açıklamada "(Erdoğan'ın) bir katil ve cellat olarak istifa etmesini talep ediyorum. Türk ve Suriye halkının kanı üzerine siyasi bir kariyer yapmaya hakkı yok" dedi.

Zubi, Cumartesi günü gerçekleşen çifte bombalı saldırıda ülkesinin payı olduğu iddialarını tekrar reddetti.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Pazar günü yaptığı açıklamada bombalama ile Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad yanlısı örgütler ve haber alma servisi El Muhaberat arasında doğrudan ilişki tespit edildiğini söylemişti.

Suriye devlet televizyonuna bombalı saldırının gerçekleştiği gün konuşan Zubi, Reyhanlı'daki patlamada Suriye'nin parmağı olmadığını söylemiş ve Suriye'de dökülen kandan Türkiye'yi sorumlu tutmuştu.

Başbakan Tayyip Erdoğan ise bugünkü açıklamasında, Reyhanlı'daki patlamanın tamamen Suriye'deki rejimle alakalı olduğunu ve Suriyeli muhaliflerle ilgisinin olmadığını söyledi.

 Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a bağlı güçler ile Esad'ın devrilmesini isteyen isyancılar arasında Mart 2011'denberi devam eden çatışmalarda Birleşmiş Milletler sayılarına göre70,000'in üzerinde kişi ölürken, çatışmalardan kaçan 300,000'inüzerinde Suriyeli Türkiye'ye sığındı.