Suriye sorununu çözemediler

BM Güvenlik Konseyi Suriye konusunda karşılıklı suçlamalarla kilitlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


 


NEW YORK - Birleşmiş Milletler GüvenlikKonseyi Suriye konusunda karşılıklı suçlamalarla kilitlenirken Batılı ülkeler soruna BM dışında çözüm aramaya yöneliyor. Rusya ise bu tavrın "felaket boyutunda sonuçlar" yaratabileceğini vurguladı.

Suriye'nin müttefiki olan Rusya ile Çin, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a demokrasi yanlısı gösterilerle uygulanan şiddetle başlayan ayaklanmaya karşı güç kullanmaya son vermesi için baskı yapılması yolundaki Batılı ülke girişimleriniKonsey'de ısrarla engelliyorlar.

Almanya'nın BM Büyükelçisi Peter Wittig dün Konsey'de yaptığı konuşmada, "Bu konuda eylemsiz kalmanın bedelini Suriye halkı ödeyecek" dedi.

Konsey'in veto hakkına sahip beş daimi üyesinden diğer üçü olan ABD,İngiltere ve Fransa'nın Rusya ve Çin'e karşıt tavrıyla, 15 üyeli karar organı fiilen kilitlenmiş durumda.

ABD, Suriye krizine BM dışında bir çözüm bulmak için başka yollararayacağını söyledi.

Rus büyükelçisi Vitaly Churkin Konsey'e hitaben yaptığı konuşmada, "Suriye krizinin başından beri ABD ve bazı başka ülkeler böyle bir politikaizlemişlerdir. Ve bu da durumu yeterince ağırlaştırmıştır" dedi.

Churkin, "Böyle adımların yaratabileceği felaket boyutundaki sonuçlarınsorumluğunu Washington'un taşıyacağını" belirtti.

ABD, BM ve Arap Birliği temsilcisi Kofi Annan'ın hazırladığı barış planının Esad tarafından ihlaline karşı nasıl bir yaptırım uygulanacağı konusunda Konsey'in kararsız kalması üzerine, "Suriye'nin Dostları" adıyla bir araya gelen ülkeler grubunu bir seçenek olarak devreye sokabileceğini belirtti.

ABD temsilci yardımcısı Jeffrey De Laurentis Konsey'de yaptığı konuşmada,"Madem ki Konsey sorumluluklarını üstlenemiyor, ABD (Suriye'nin Dostlar ıgrubuyla) işbirliği yapmaya devam edecektir" dedi.

DeLaurentis ABD hükümetinin Suriye yönetimine baskıyı artıracağını,muhalefeti desteklemeye, yardım örgütlemeye ve Suriye'nin kendi iradesiyle demokratik bir dönüşüme gitmesi için çaba göstermeye devam edeceğini belirtti.

Konsey'deki Fransa temsilcisi Gerard Araud da, "Rusya ve Çin'in Konsey'i ittiği iktidarsız duruma rağmen Konsey çaresiz değildir... Suriye halkına vedemokratik bir dönüşüme desteğimizi sürdüreceğiz" dedi.

Esad'a bağlı güçlerin 2011 Mart ayında demokrasi yanlısı gösterilerlebaşlayan muhalefet hareketine verdikleri sert tepkiyle 15,000'i aşkın insanı öldürdükleri tahmin ediliyor.

Şam ise isyancıları birkaç bin güvenlik görevlisini öldürmekle suçluyor.

Eylemciler, Suriye ordusunun dün zırhlı birliklerini Halep kenti üzerinesürdüğünü ve kenti top ve savaş helikopterleriyle ateş altında tuttuğunu söylediler.