Suriye'de sivillere yönelik saldırılar kesilmeli
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Suriye'de siyasi çözüm ararken uluslararası hukuka da saygı göstermeli. Şiddet durmalı, sivillere yönelik saldırılar kesilmeli" dedi
MONTRÖ- BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Cenevre-2 Konferansı’nın başlangıcında yaptığı konuşmada, Suriyeli tarafların ilk kez yüzyüze bir toplantıda masanın etrafında olduklarını belirterek, Cenevre-2 Konferansı’nın Suriye’deki krizin çözümüne yönelik bir fırsat olanak nitelendirdi.
Suriye’deki iç savaşı sona erdirmenin ve ülkeyi yeniden inşa etmenin sorumluluğunun Suriyelilerde bulunduğunu kaydeden BM Genel Sekreteri, görüşmelerde aşılması zor güçlükler olabileceğini kabul ettiğini belirtti.
Ban, Montreö’deki konferanstan sonra cuma günü Cenevre’de görüşmelere oturmaları planlanan Suriye rejimine ve muhalefetine iyi niyetle müzakere etmeleri tavsiyesinde bulundu.
Ban, “Bu noktaya ulaşmak son derece zor oldu, bunu biliyoruz. Çok fazla zaman ve çok değerli canlar kaybedildi” dedi ve bugün tarafların burada bulunmalarının umutları artırdığını söyledi.
Suriye’nin önemli bir kısmının tahrip olduğunu, milyonlarca kişinin yardıma ihtiyacı bulunduğunu, binlerce kişinin öldüğünü, ülkede kanunsuzluğun ve kaosun bulunduğunu, yabancı savaşçıların ülkenin her yerinde gezdiğini, radikal grupların kendi tehlikeli vizyonlarını dayattığını kaydeden Ban, insani yardımda bulunan ve mültecilere kucak açan ülkere teşekkür etti.
Cenevre-1 Konferansı'ndan çıkan bildireye atıf yapan Ban, karşılıklı rızayla bir geçiş hükümetinin kurulması gerekliliğine işaret etti.
"Uluslararası hukuka saygı gösterilmeli"
Ban, şöyle devam etti:
“Burada bulunan herkese, taraflara siyasi çözümün gerekliliğini vurgulayan baskı yapmaları için çağrı yapıyorum. Suriyeli tarafları Cenevre bildirisi temelinde kapsamlı bir çözüme ulaşmaları için destekleyeceğinize eminim. Taraflar siyasi çözüm ararken uluslararası hukuka da saygı göstermeli. Şiddet durmalı, sivillere yönelik saldırılar kesilmeli. Tüm taraflar terörist saldırılara son vermeli. Hükümet ve muhalefet, ihtiyacı olan herkese, özellikle de kuşatma altında bulunan ve yüzbinlerce kişinin aylardır yardım alamadığı, açlık ve aşırı derece kötü durumda yaşadığı yerlere insani yardımların ulaştırılmasını sağlamalı. Gıda, tıbbi yardım geçişine izin verilmeli, yaralı ve hastaların tedavi için çıkarılması sağlanmalı.“
Şiddeti durdurma ve siyasi çözüm dışında alternatif bulunmadığını vurgulayan Ban, “Bunun için buradayız. Gelin, tüm dünyaya birleşmenin ve barışçıl, demokratik ve istikrarlı bir Suriye için yola çıkan Suriye halkını desteklemenin mümkün olduğunu ispat edelim” dedi.
Ban, konuşmasının ardından her katılımcı ülkenin başkanına konuşması için 7 dakika, Suriyeli taraflara ise 10 dakika süre verileceğini belirtti.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Suriye'de yaşanan katliam uluslararası toplum için utanç
Konferansta Türkiye'yi temsil eren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu konuşmasında, Suriye'de yaşananların uluslararası toplum için bir utanç olduğunu belirterek, "Suriye'de varil bombaları ve diğer yöntemlerle insanlar öldürülüyor. İşlenen suçlar cezasız kalmamalı" dedi.
Bakan Davutoğlu, Beşşar Esed ve yardımcılarının meşruiyetlerini yitirmiş kişiler olarak iktidarda kalmamaları gerektiğini belirtti.
Suriye'nin Suriyelilere ait olduğunu kaydeden Bakan Davutoğlu, Suriye'yi daha parlak bir geleceğin beklediğini ifade ederek, Türkiye'nin bu süreçte Suriye halkının yanında olacağını bildirdi.