Suriye'den yabancı diplomatlara brifing

Suriye'deki yabancı büyükelçilik ve diplomatik misyon yetkililerine Suriye-Irak gerginliğiyle ilgili brifing verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ŞAM - Suriye Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de bulunan yabancı büyükelçilik ve diplomatik misyon yetkililerine Suriye-Irak gerginliğiyle ilgili brifing verdi.

Brifingde, "iki ülke arasındaki gerginliğin giderilmesi amacıyla Türkiye ve İran'ın yürüttüğü arabuluculuk çabalarının Suriye tarafından memnuniyetle karşılandığı" kaydedildi.

Bu çerçevede, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki'nin, krizin giderilmesi amacıyla Şam'a yaptıkları ziyaretler övüldü.

Suriye Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Şam'ı ziyaret eden Davutoğlu'na Iraklı yetkililer tarafından verilen kanıtların son saldırılarla ilgisi olmadığını, bu kanıtların geçmişte Suriye-Irak arasında tartışmaya neden olduğunu kaydetti.

Brifingde, "Irak'ın, iddialarını kanıtlaması halinde Suriye'nin işbirliği yapmaya hazır olduğu" belirtildi.

Resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre brifingde, Suriye'nin "Irak Dışişleri ve Maliye bakanlıklarına yönelik kanlı saldırın ardından saldırıyı çok kısa sürede kınadığı, Irak'ın güvenlik ve istikrarına ilişkin tutumunu her fırsatta vurguladığı" ifade edildi.

Suriye'nin Irak'ta büyükelçilik açan ilk ülkelerden biri olduğu belirtilerek, "Saldırıdan sadece iki gün önce, üst düzey resmi ziyaretler düzenlendiği ve iki ülkenin ilişkilerine daha iyi hizmet etmek amacıyla Stratejik İşbirliği Konseyi oluşturulması kararının duyurulduğu" hatırlatıldı.

Brifingde, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in Iraklı mevkidaşını bilgilendirdiği ve Irak'ın, kanıt ve belgeleri toplamak üzere bir güvenlik heyeti oluşturması gerektiğini söylediği aktarıldı.

Muallim'in, "Iraklı Bakanın, medya ve uydu kanallarını kullanarak kanıtları tahrif etmesinin ve (Suriye'de bulunan) büyükelçiyi geri çağırmasının Suriye-Irak ilişkilerini sabote edebileceğini" söylediği ve bu durumun devamı halinde "Suriye'nin gerekli tedbirleri almasını gerektirebileceğini" kaydettiği belirtildi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin, "kanlı saldırıların Suriye'de mülteci olarak bulunan ve Maliki hükümeti tarafından siyasi süreçlere dahil edilmeyen Irak muhaliflerinin iadesinin istenmesi için kullanıldığına dikkat çektiği" de bildirildi.

Brifingde, Suriye'nin, "Irak'ın toprak ve halk bütünlüğünün sağlanmasıyla güvenlik ve istikrarın korunmasına yönelik tutumunun değişmediği" belirtilerek, "Irak  hükümetinin Suriye'ye yönelik bu haksız tutumuna rağmen, Suriye tutumunu ve Irak halkı ile iyi ilişkiler kurulmasına yönelik çabalarını sürdürecektir" denildi.