Suriyeli çocuklara destek çağrısı
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Suriyeli çocuklara yönelik "Kayıp Kuşak Olmasın" programı çerçevesinde 1 milyar dolarlık yardım stratejisi amacıyla hükümetlere ve dünya kamuoyuna çağrı yaptı
ANKARA - Başta Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye Temsilciliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, UNICEF öncülüğünde Birleşmiş Milletler Sığınmacılar Yüksek Komiserliği (UNHCR), Save the Children, World Vision ve benzer kuruluşlar, hükümetlere ve dünya kamuoyuna, Suriyeli çocuklara yardım toplanması yönünde çağrıda bulunarak, Suriyeli çocukların savunucuları olmalarını ve ülkedeki çatışmalardan etkilenen çocuklara daha istikrarlı ve güvenli bir gelecek kurma şansı tanımayı hedefleyen "Kayıp Kuşak Olmasın" stratejisini desteklemelerini istedi.
Suriyeli çocukları içinde bulundukları olumsuz koşullardan, yalıtılmışlıktan ve travmadan kurtarmak üzere devreye sokulacak kritik önemdeki eğitim ve koruma programlarına donör ve kamusal destek sağlamanın amaçlandığı stratejinin, Suriye'ye yönelik insani yardımlarla ilgili olarak Kuveyt'te yapılacak önemli bir donörler konferansından bir hafta önce kamuoyuna açıklandığı belirtildi.
UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake de konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:
"Ülkedeki çatışmalar acılarla dolu yeni bir yıldönümüne yaklaşırken öylece oturup bir kuşağın gözlerimizin önünde yitip gitmesine seyirci kalamayız. Şimdi Suriyeli çocuklar adına savunuculuk yapmanın zamanıdır; dünyanın bir adım atarak bu çocuklara taze umut ve geleceğe ilişkin güven duygusu aşılamasının zamanıdır."
1 milyondan fazla çocuk mülteci
Suriyeli mültecilerin 1 milyondan fazlasının çocuk olduğuna dikkati çeken Lake, bu çocukların 425 bin kadarının 5 yaşından küçük olduğunu, mültecilerin çok büyük bir bölümünün Lübnan, Ürdün, Türkiye, Mısır ve Irak'a sığındığını, bunların arasında, ailelerinden ayrı düştükleri belirlenen 8 bin kadar çocuğun da yer aldığını vurguladı. Lake, Suriye'nin içinde evinden ve yerinden olan 3 milyonu aşkın çocuğun durumunun ise daha kötü olduğuna dikkati çekti.
Başlatılan girişimin aynı zamanda örgün ve örgün olmayan yaklaşımlar aracılığıyla kaliteli eğitime erişimi de yaygınlaştıracağını ifade eden Lake, bu çereçevde gündemde olanlar arasında okul dışı kalmış çocuklar için hızlandırılmış müfredat, mesleki eğitim, öğretmen yetiştirme, özendirici programlar ve çocukların yeni risklere maruz kalmamalarını sağlayacak güvenli ortamlar oluşturulmasının da yer aldığını kaydetti.
Suriye içinde ise yerlerinden olmuş okul çağındaki çocuklara ve ergenlere eğitime güvenli erişim sağlanmasının son derece kritik önem taşıdığına işaret eden Lake, "Kayıp Kuşak Olmasın" girişiminin okul öncesi yaşlardaki çocuklarla okul dışı diğer çocuklara okul kulüplerinde düzenlenmek üzere telafi eğitimi ve psikososyal destek sağlayacağını belirtti.
Programa internet üzerinden destek sağlanması amacıyla #childrenofsyria grubu ve www.championthechildrenofsyria.org internet sayfası oluşturuldu.
UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake, bu faaliyetlerin yalnızca savaşın halihazırdaki mağdurlarına değil Suriye'nin ve daha geniş anlamda bölgenin daha uzun vadedeki geleceğine de büyük yararlar sağlayacağını ifade etti.