Suudi Arabistan kilit pazarlarda kan kaybediyor

Dünyanın en büyük petrol üreticisi ülkelerinden olan Suudi Arabistan, küresel petrol piyasasında kendisi için hayati öneme sahip pazarlarda payını bir bir rakiplerine kaptırıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

Ham petrol üretimini rekor seviyeye çıkaran Suudi Arabistan, petrol ihraç ettiği en önemli ülkelerin yarısından fazlasında zemin kaybediyor. 

Petrol üreticisi Rusya, Nijerya ve Irak gibi ülkeler kızışan piyasada agresif hamlelerle Suudi Arabistan için stratejik öneme sahip pazarlarda önemli paylar elde etmeye başladı. 

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Suudi Arabistan, 2013-2015 yılları arasında kendisi için olmazsa olmaz konumdaki 15 büyük ülke pazarının 9 'unda rakiplerine önemli paylar kaptırdı. Suudilerin kan kaybettiği pazarlar arasında Çin, Güney Afrika ve ABD'de yer alıyor. 

Financial Times'ın haberinde Citigroup Analisti Ed Morse, " Suudi Arabistan gelinen süreçte petrol satışında çok ama çok zorlanıyor. Rekabetin kızıştığı ve kalabalık olan petrol piyasasında Suudilerin rakipleri çok agresif giriyor "dedi. 

Kilit pazarlarda büyük kayıp

Enerji Danışmanlık şirketi FGE'nin verilerine göre Rusya'nın petrol üretiminde artışa gitmesiyle Suudi Arabistan'ın, 2013'te yüzde 19 seviyesindeki Çin petrol ihracatı 2014'te yüzde 15'e düştü. Aynı dönemde Suudilere bir darbe de Nijerya ve Angola'dan geldi. İki Afrikalı üreticinin Güney Afrika pazarına hızlı girmesiyle Suudi Arabistan'ın bu ülkedeki yüzde 53 olan petol ihracatı yüzde 22'ye geriledi.  

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin Suudi Arabistan'dan ithal ettiği petrol oranı yüzde 17'den yüzde 14'e indi. Suudi Arabistan petrol ithalatı Güney Kore, Tayland,Tayvan ve Avrupa ülkelerinde de büyük düşüşler yaşıyor. 

Brent petrolün varil fiyatı ocak ayında 30 dolara kadar düşerek son 13 yılın en düşük seviyesini görmüştü. 2014'ün ortalarında Brent petrol varil fiyatı 115 dolar seviyelerindeydi. 

'Irak'ın hızla döneceğinden emin değiller'

Suudi Arabistan'ın sahip olduğu petrol pazarında gözü olan iki önemli petrol üretici daha var; Irak ve İran. Terör örgütü IŞİD ile mücadele içindeki Irak son yıllarda ham petrol üretimini hissedilebilir oranda artırmayı başardı. Oxford Institue'den Ali Aissaoui, " Suudi Arabistan Irak'ın küresel petrol piyasasına çok hızlı dönebileceğinden emin değil" dedi. 

Yıllar sonra İran petrolü Avrupa'da

Uluslararası yaptırımların kaldırılmasının ardından İran, Avrupa’ya petrol sevkiyatlarını artırmayı düşünüyor. Şubat ayında yıllar sonra Avrupa’ya ilk petrol sevkiyatınıgerçekleştiren İran bu ay içersinde Monte Toledo tankeriyle İspanya limanına petrolünü ulaştırdı. İspanya, Suudi petrol devi Aramco'nun en önemli Avrupalı müşterileri arasında yer alıyor. 

'Suudi Arabistan her şeyi yapıyor'

Aramco'nun petrol Araştırma eski Başkanı Sedat el-Huseyni, " Suudi Arabistan tüm bu belirsizlikler arasında petrol piyasalarını domine eden konumunu korumak için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Aramco'nun hedefi, pazar payında istikrarı korumak" dedi.