Talat ve Hristofyas 5'inci kez buluştu

Görüşme sonrasında iki tarafın mümkün olan en kısa zamanda sonuca ulaşma arzusunda olduğu mesajı verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, kapsamlı Kıbrıs müzakerelerin prosedürünü belirlemek amacıyla ara bölgede bir araya geldi.

BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Taye-Brook Zerihoun'un resmi ikametgahında yapılan görüşmeye, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer da katıldı.

İlk açıklamayı yapan Downer, görüşmenin samimi bir ortamda yapıldığını belirtti ve liderlerin bazı sorulara yanıt verebileceğini söyledi.

Rum yönetimi lideri Hristofyas'a Talat ile görüşmesinde "bir sürprizle karşılaşıp karşılaşmadığı" soruldu. Rum lideri, bir sürprizle karşılaşmadığını belirtti.

Hristofyas, Kıbrıs'ta "sınırların yıl sonuna kadar kaldırılıp kaldırılamayacağına" ilişkin bir soru üzerine, bu amaçla yola çıktıklarını, iki tarafın mümkün olan en kısa zamanda sonuca ulaşma arzusunda olduğunu ifade etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat da dört yıllık bir sessizlik döneminden sonra müzakerelere yeniden başladıklarına işaret etti.

Talat, Ankara'nın tutumuna ilişkin bir soru üzerine, müzakereleri yeniden başlatmada Ankara'nın desteğinin rol oynadığını belirtti.