Taşkınlar Bosna Hersek ve Sırbistan'ı vurdu

Bosna Hersek ve Sırbistan'da aşırı yağışlar nedeniyle nehirlerin taşması sonucu çok sayıda ev ve tarım arazisi sular altında kaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SARAYBOSNA - Bosna Hersek'te üç gündür aralıksız şekilde devam eden aşırı yağışlar nedeniyle, Milyaçka, Bosna ve Zelyeznitsa nehirleri bazı bölgelerde taştı.

Taşkınlar nedeniyle Saraybosna'nın Ilıca, Vlakovo, Gladno Polye, Osjek ve Pazariç semtlerinde çok sayıda ev ve tarım arazileri sular altında kaldı. Evleri sular altında kalan vatandaşlar, bölgedeki itfaiye ekiplerince botlarla tahliye ediliyor.

Aşırı yağışlar nedeniyle Bosna Hersek'in başta Saraybosna olmak üzere birçok kentinde elektriklerde ve içme suyu şebekelerinde de sorunlar yaşanıyor.

Saraybosna Kantonu Sivil Koruma Merkezi'nden yapılan açıklamada, bu sabah yapılan ölçümlere göre, Milyatska Nehri'ndeki su seviyesinin 213 santimetre, Bosna Nehri'nin Saraybosna'dan geçen kısmının 498, Zenitsa şehrinden geçen kısmının ise 500, Sana Nehri'nde 349, Una Nehri'nde 53 ve Tuzla'da bulunan Yala Nehri'ndeki su seviyesinin 165 santimetreye ulaştığı bildirildi.

Ülkenin başkenti Saraybosna kent merkezinden geçen Milyaçka Nehri'nin son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasından dolayı Drveniya Köprüsü yayaların geçişine yasaklandı. Köprünün bulunduğu bölgeye tedbir amacıyla kum torbaları koyulduğu görüldü.

Bosna Hersek'in Zenitsa, Olovo, Maglay, Zavidoviçi, Doboy ve Kakany'de sular altında kalan kent merkezlerinde bazı vatandaşlar evlerin çatılarına çıkarak kurtarılmayı bekliyor. Maglay kent merkezi ise tamamen sular altında kalırken, vatandaşların gıda sıkıntısı çektiği de öğrenildi. Bosna Hersek'teki en önemli Türk yatırımlarından Natron Hayat Fabrikası'nda da yaklaşık 70 işçinin mahsur kaldığı bildirildi. 

Bosna Hersek Parlamentosu'nu oluşturan Milletler Meclisi Milletvekili Mehmed Bradariç, Maglay'ın dün akşam tamamen sular altında kaldığını, şehirde su ve elektrik kesintisinin yaşandığını söyledi. İletişimde sorunlar yaşandığını, telefonların çekmediğini belirten Bradariç, "Birileriyle bağlantıya geçmek imkansız, her yer sular altında. İnsanlar resmen evlerinin çatılarına taşındılar, su seviyeleri sürekli yükselişte. Maglay kentindeki Natron fabrikasının 70 çalışanı fabrika binasının içinde hapsolmuş durumda, kimse onlara ulaşamıyor. Bu Maglay'ın yaşadığı en büyük facialardan biri" diye konuştu.

Ülkenin siyasi yetkilileri ile görüştüğünü açıklayan Bradariç, Maglay'da, vatandaşların tahliyesi için acil teknelere ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi. 

Askeri birlikler sevk edilecek

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri, bu sabah yaptığı  olağanüstü oturumda, Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri'nin, mevcut tüm kaynaklarıyla, sivil kuruluşlara ve vatandaşlara yardım etmesi kararı aldı.

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri, Bosna Hersek Savunma Bakanı Zekeriyah Osmiç'e, ülke genelinde Silahlı Kuvvetleri koordine etme yetkisini verdi. Osmiç aynı zamanda,  Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerini, tüm gelişmelerden haberdar etmekle görevlendirildi.

Bosna Hersek Savunma Bakanı Sözcüsü Uma Sinanoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeydoğusunda bulunan ve Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırlarında olan Doboy kentinin yakınlarındaki Şekoviç semtine, Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri helikopterinin gönderildiğini söyledi. Helikopterin, Şekoviç'te hayati tehlikede bulunan ve aralarında 6 çocuğunda bulunduğu 12 kişiyi kurtarma ve tahliye operasyonu kapsamında kullanılacağını kaydetti.

Bosna Hersek'in merkezi kısmında bulunan Maglay kentine de 4 kişiyi tahliye etmek üzere bir helikopter yollandığını açıklayan Sinanoviç, "Silahlı Kuvvetler kum torbaları ile Doboy'da sel sularına karşı setler yapıyor. Tüm kapasitelerimiz hazır durumda bulunduruluyor, vatandaşlara yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" diye konuştu.

Bosna Hersek Otomobil Motor Kulübü (BIHAMK) tarafından yapılan açıklamada, Tuzla-Doboy, Tuzla-Oraşye, Maglay-Doboy, Kladany-Jivinitse, Biyelyina-Tuzla, Kladany-Vlasenitsa, Biyelyina-Brçko ve Yanya-Zvornik yollarının trafiğe kapalı olduğu belirtildi.

Bosna Sırp Cumhuriyeti

Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde bulunan Biyelyina kentinde 500 ev sular altındayken, Doboy şehrine, taşan nehir ve dereler yüzünden hiçbir şekilde ulaşılamıyor. 

Olağanüstü durumun ilan edildiği Biyelyina kentinde ise sivil kurtarma ekipleri hastaları botlarla tahliye ederken, kentin Brçko, Banya Luka ve Zvornik'e bağlayan karayolların tamamı ulaşıma kapandı. Bu bölgeden geçen Drina ve Sava nehirlerinin su seviyesinin de aşırı derecede yükseldiği öğrenildi. 

Sırbistan

Sırbistan'da yoğun yağışların yol açtığı seller yüzünden, 360 ev sular altında kalırken, aralarında hamile, sakat ve çocukların da bulunduğu 274 kişi tahliye edildi. Belgrad'ın Umçari ilçesinde, selden kurtulmak için ağaca tırmanan bir vatandaşı kurtarmaya çalışan bir itfaiye görevlisi, sel sularına kapılarak yaşamını yitirdi. .

Sırbistan'ın Valyevo, Şabats, Luçani, Mionitsa, Loznitsa, Çaçak ve Zayeçar, Oseçina, Kotsalyeva, Laykovats, Ub, Lyig, Gornyi Milanovats, Mali Zvornik, Pojega, Vladimirtsi, Obrenovats ve Kosyeriç belediyeleri olmak üzere 13 bölgede olağanüstü durum ilan edildi.

Çaçak kenti yakınlarında 200 ev sular altında kalırken, sivil kurtarma ekipleri vatandaşları tahliye etmek için ellerinde olan tüm kaynakları kullanıyor.

Sırbistan'da okullarda bugün ve yarın eğitime ara verildi. Ülkede yaşanan olağanüstü durumdan dolayı, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç'in başkanlığında Ulusal Acil Durum Konseyi'nin toplantı yapacağı kaydedildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir