Tata, Thyssenkrupp'la işbirliğinde çoğunluk hisseyi istiyor

Hintli Tata, Thyssenkrupp ile kuracağı ortak çelik şirketinde çoğunluk hissesini almayı düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hintli Tata Steel'in, Alman Thyssenkrupp ile Avrupa'daki çelik üretimi için başlatacakları ortak girişimde, şirket borsada kote olduktan sonra çoğunluk hissesini almayı düşündüğü bildirildi.

Thyssenkrupp ile Tata Steel, 20 Ekim 2017'de Avrupa'daki çelik üretim faaliyetlerini yüzde 50-50 ortaklıkla kuracakları şirkette birleştirmek için mutabakat zaptı imzalamıştı. İki çelik üreticisinin faaliyetlerinin birleşeceği girişim, ArcelorMittal'in ardından Avrupa'nın ikinci büyük çelik üreticisi olacak.

Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre Tata'nın çoğunluk hissesini alma isteği, çelik imparatorluğunu küresel çapta genişletme taahhüdünün bir işareti.

Şirket, eski yöneticisi Cyrus Mistry döneminde, yıllar süren kayıplardan sonra İngiltere'deki çelik varlıklarını satışa çıkardığında, yatırımcılar ve analistler şirketin büyüme kararından vazgeçtiğinden kuşkulanmışlardı. Planlanan ortak girişimde böyle bir gelişme, Thyssenkrupp'un yüksek marjlı sanayi ve teknoloji ürünleri üretmeye odaklanmak için çelik üretiminin risklerinden uzaklaşma stratejisine de uyum sağlayacak.

"Tata büyümek istiyor" 

Kaynaklardan biri, "Farklı vizyonları var. Thyssenkrupp, çelik sektöründen çıkmak isterken, Tata kalmak ve büyümek istiyor" dedi.

İkinci bir kaynak, ortak girişim borsaya kote olduktan sonra Tata Steel'in, Thyssenkrupp birleşmesinden "zaman içinde daha büyük bir pay alması mümkün" diye konuştu.

Kaynak, bunun borsaya kote olunduğu zamanki piyasa koşullarına ve şirketin Hindistan'daki faaliyetlerinin ne kadar iyi durumda olacağına bağlı olduğunu da ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir