Tayland pirincin geleceğini farklı pazar ve ürünlerle sağlayacak
Geçen yıl fiyatları hızla düşen emtiaların başında yer alan gıdada ihracatcı ülkeler, yeni ürün ve pazar arayışında
Mehmet ÖZTEK
BANGKOK - Dünyanın en büyük pirinç ihracatcısı olan Tayland da geleneksel ürünlerin yanı sıra katma değeri yüksek ürünler ile hem gelirini hem de üretimini korumak istiyor. Aralarında pirinç cipsi, krakeri, hatta dondurması bulunan ürünleri geliştiren Tayland, Avrupa ve Afrika pazarlarına yelken açacak. Pirinç sektörünün geleceği, Türkiye'den sadece DÜNYA'nın katıldığı Tayland Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Departmanı, Tayland Tarım Bakanlığı ve Tayland Pirinç İhracatçıları Derneği'nin ortaklaşa 13-14 Temmuz tarihleri arasında düzenlediği Tayland Pirinç Kongresi 2009'da masaya yatırıldı.
Tayland'ın başkenti Bangkok'ta gerçekleştirilen iki günlük kongreye aralarında gazeteci, ihracat ve ithalat yapan şirketlerin yöneticileri, üretici birlikleri dahil olmak üzere, 500'e yakın kişi katıldı. Global Pirinç Ticareti ve Gıda Güvenliği teması ile düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Tayland Başbakan Yardımcısı Korbsak Sabhavasu, şu an yıllık 10 milyon ton pirinç ihraç eden Tayland'ın önümüzdeki dönemde Afrika'ya yoğunlaşacağını söyledi. Sabhavasu, "Dünya pirinç ihracatcıların lideri olarak, ilkini 2001'de gerçekleştirdiğimiz kongrenin şuan 4'üncüsünü düzenliyoruz. Toplantıda dünyayı derinden etkileyen sorunlara çözüm bulmak istiyoruz. Tayland'ta her yıl yaklaşık 30 milyon ton pirinç ekiliyor. Pirinç üretimimizin yüzde 40-45'ini ihraç ediyoruz. 30 yıldır ihracattaki liderliğimiz sürüyor" dedi. Tayland'ın geçen yıl dünyanın 163 ülkesine toplam 10 milyon ton ihracat gerçekleştirdiğini belirten Sabhavasu, bunun dünyadaki toplam ihracatın yüzde 34.9'una eşit olduğunu kaydetti. Sabhavasu şunları söyledi:
"Başta Tayland olmak üzere tüm pirinç ihracat eden ülkelerin üretimini ve dünya tüketimini istikrara kavuşturmak şart. Bunun için gerekli önemler konusunda tüm taraflar olarak anlaşmak ve önemlerin hayata geçirilmesi için harekete geçmek gerekli. Bundan sonraki dönemde ana temamız gıda fiyatlarında istikrar ve farklı tür ve ürünlerde pirince değer katarak gelirimizi artırmak olmalıdır. Sadece bugünü düşünmek yetmez geleceği de planlamak gerekli."
Tayland Ticaret Bakanı Porntiva Nakasai ise, kongere 500 kişilik katılımla bir rekora imza attıklarını söyledi. Nakasai, "Alınacak önemler ve sağlanacak yol haritası ile yaşanan krizi en yüksek karla atlatmak istiyoruz. Bunun için yeni ufukları keşfetmek gerekli" diye konuştu.
Üretim, her yıl yüzde 1.3 artmalı
Kongrede dünya pirinç sektörünün önemli kurum ve kuruluşlarının uzmanların katılımıyla birçok oturum gerçekleştirildi. Dünya Pirincinin Durumu: Tedarik ve Tüketimi konulu oturumda konuşan Uluslararası Pirinç Araştırma Enstitüsü Uzmanı Dr. Samarendu Mohanty, son dönemde Hindistan'daki pirinç üretiminin artmasının dikkat çekici olduğunu kaydetti. Buna rağmen 2009-2020 pirinç fiyatlarının düşeceğini vurgulayan Mohanty, dünyadaki pirinç üretiminin, tüketimi karşılayabilmesi için her yıl yüzde 1.3 oranında artaması gerektiğini vurguladı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) görevlisi Dr. Sumiter Broka da üretimin artırılmasına dikkat çekti.
Tüketici artık kaliteli ürünlere yöneliyor
Tayland Gelişim Enstitüsü uzmanı Dr. Nipon Poapongsakorn, pirinç fiyatlarını, aralarında yağ ve gübre fiyatlarındaki artışın yanı sıra mevsimsel talebin eşitsizliğinin belirlendiği vurguladı. Poapongsakorn, "Son yıllarda Tayland'da bilimsel çalışmalar son hızla devam ediyor. Genetik ve üretim ile ilgili çalışmaların bu şekilde devam etmesi halinde
Tayland'ın ihracattaki liderliğini sürdürecektir" dedi. Intertek Grup PLC Direktörü Pital Supanantakaran ise pirinçteki en önemli etkenlerin kalite, paketleme ve nakliye olduğunu, tüketicinin artık, kaliteli, kontrolden geçmiş ürünleri alma eğiliminde olduğunu kaydetti.
Dünya Pirinç Ticaretinin genel görünümü
Tayland: Liderliğini korumaya çalışıyor
Tayland devletinin desteği ile önümüzdeki 5 ay içinde dünyada ilk olma konumunu koruyabilir. Ancak bunun için stoklarındaki pirinci eritmesi ve daha uygun fiyatlar ile yeni ürünleri sunması gerekiyor.
Vietnam: İhracatını yüzde 60 artırdı
Vietnam Tayland'ın liderliğine göz koydu. 2008'de ülke, pirinç ihracatını yüzde 60 oranında artırarak, 3 milyon tona çıkardı. Bu yıl ise devletin esnek ihracat politikaları, depolama tesisleri için verdiği krediler sayesinde ihracatını 3.7 milyon tona çıkarması bekleniyor.
Hindistan: İstikrar arıyor
Hindistan'daki pirinç sektörü devletin ihracat yasakları ile uğraşıyor. Devlet, gıdada iklimdeki değişikliklerine karşı istikrar sağlam amacıyla pirincin iç piyasada sunulmasını ve stoklanımasını istiyor.
En çok ihracat yapan ilk 5 ülke
Ülke Miktar (Bin ton) Oran (%)
Tayland 10.000 34.5
Vietnam 4.500 15.47
Hindistan 4.400 15.12
ABD 3.100 10.6
Pakistan 1.800 6.3
En çok ithalat yapan ilk 5 ülke
Ülke tutar (Bin ton) Oran (%)
Nijerya 1.400 4.8
Suudi Arabistan 1.200 4.2
Filipinler 1.000 3.6
Baglandes 991 3.4
İran 986 3.4