Tayvan'da tarihi gün

Tayvan'daki başkanlık seçimi yarışında ipi Tsai Ing-wen göğüsledi. Ing-wen ülke tarihinin ilk kadın başkanı olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tayvan'daki 19'uncu dönem başkanlık seçimlerinden zaferle ayrılan muhalefetteki Demokratik İlerleyiş Partisi'nin kadın lideri Tsai Ing-wen, Çin Ana Kıtası ile statükonun korunacağını açıkladı.

Tayvan'ın ilk kadın başkanı olacak Tsai, zaferinin kesinleşmesinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "İki Boğaz" ilişkilerinde mevcut barış ve istikrar ortamının muhafaza edileceğini söyledi. Demokratik İlerleyiş Partisi (DPP)'nin seçim merkezi önünde toplanan destekçileri, zaferi coşkuyla kutladı.

Yaklaşık yüzde 60 oyla seçilen Tsai oyları ile en yakın rakibi olan iktidardaki Kuomin Tang'ın (KMT) adayı Eric Chu'yu neredeyse ikiye katladı. Son dönemde Çin'le yakınlaştığı için eleştirilen Kuomin Tang partisi yenilgiyi kabul ederek DPP'yi tebrik etti.

Eric Chu, seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Üzgünüm, sizi hayal kırıklığına uğrattım. Başarısız olduk. Yeterince çok çalışamadık" ifadesini kullanarak, parti başkanlığı görevinden "istifa edebileceğini" duyurdu.

Diğer yandan Çin'in Tayvan İşleri Ofisi'nden yapılan açıklamada, "İki Boğaz politikamız bu bölgedeki seçim sonuçlarına göre değişmez" ifadesi kullanılırken, Pekin'in "Tayvan'ın Bağımsızlığı" faaliyetlerinin her türlüsüne karşı olduğu vurgusu yapıldı.