Terörle mücadelede ayrım yapılmayacak

NATO Lizbon Zirvesi kararlarında Türkiye'nin istediği şekilde füze savunmasında hiçbir ülke tehdit olarak gösterilmedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LİZBON - NATO devlet ve hükümet başkanlarının ittifakın gelecek 10-15 yılını şekillendirdiği Lizbon Zirvesi'nde alınan kararlarda, terörle mücadele örgütler arasında ayrım yapılmaması vurgulandı.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin ısrarıyla metne giren ifadenin Ankara'nın füze savunmasının geliştirilmesi aşamasındaki beklentilerinin karşılanmasında önem taşıdığını vurguladı.

Zirve kararlarında, "Terörizm, ittifakın ve üyelerinin güvenliğine ciddi ve gerçek tehdit oluşturuyor. Hangi motivasyonla ve ne şekilde tezahür ederse etsin tüm terör eylemleri suçtur ve meşru gösterilmez" denildi.

Kararlarda siber tehdidin hızla arttığına dikkat çekilerek, NATO'nun siber savunma kapasitesi oluşturacağı ve talep halinde üyelerine yardım edeceği belirtiliyor.

Enerji arzı güvenliğini de gündemine alan NATO, bu konuda uygulanacak politikanın hazırlığını yapmakla görevlendirdiği NATO Konseyinden raporunu Aralık 2011'deki Dışişleri Bakanları Toplantısı'na sunmasını istedi.

Türkiye'nin talepleri karşılandı

Zirve kararlarında, NATO füze savunma sisteminin yaygınlaşan balistik füze teknolojisi tehdidine karşı "NATO'nun Avrupalı halklarının, topraklarının ve güçlerinin tamamını kapsayacağı ve koruma altına alacağı" vurgulanarak, bu kapsamda "NATO'da güvenliğin bölünmezliği, NATO dayanışması, risk ve sorumlulukların adil paylaşımı ve makul sınama" ilkelerine dayanılacağı kaydedildi.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin ısrarıyla metne giren ifadenin Ankara'nın füze savunmasının geliştirilmesi aşamasındaki beklentilerinin karşılanmasında önem taşıdığını vurguladı.

Kararlarda, Türkiye'nin istediği şekilde füze savunmasında hiçbir ülke tehdit olarak gösterilmezken sistemin "İttifakın üzerinde uzlaştığı son tehdit değerlendirmelerine" uygun tasarlanacağı belirtilerek, NATO'nun gizli askeri belgelerine atıf yapıldı.

Zirve kararlarında, füze savunmasında kontrol ve komutanın Mart, eylem planının Haziran ayındaki NATO Savunma Bakanları Toplantısında ele alınacağı belirtilerek, bu süreçte hazırlık yapması için NATO Konseyine görev verildi.

Kararlarda Rusya da füze savunmasında işbirliğine davet edilerek, karşılıklık, azami şeffaflık ve karşılıklı güven temelinde ortak çalışma arzusu dile getirildi.

Diplomatik kaynaklar, NATO füze savunma sisteminde Türkiye'nin komuta kontrol yapısı içinde yer almak istediğini ve zirve kararlarının buna izin verecek şekilde alındığını vurguluyor.

NATO Reformu

Zirve kararlarında, NATO'nun küçülerek esneklik, çeviklik ve hareket kabiliyeti kazanabilmesi için karargah ve personel sayısının yüzde 35 azaltılması istenerek bunun yaklaşık 5 bin kişilik personel indirimine karşılık geldiği belirtildi.

Zirve belgesinde, kapatılacak karargahlar konusunda Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen'in sunacağı tavsiyeler doğrultusunda en geç Haziran ayı sonuna kadar karar alınması talep edildi.

NATO liderleri, bir sonraki zirvenin 2012 yılında ABD'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilmesi konusunda uzlaştı.

NATO- AB işbirliği Rasmussen'e havale edildi

NATO devlet ve hükümet başkanlarının İttifak'ın gelecek 10-15 yılını şekillendirdiği Lizbon Zirvesi sona ererken tartışmalı gündem maddelerinden NATO-AB işbirliği, Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen'e havale edildi.

Zirve kararlarında, "Her iki örgütün uzlaştığı şekilde NATO-AB stratejik ortaklığını iyileştirmeye kararlıyız" denildi.

NATO-AB işbirliğinde uzlaşılan çerçeveye göre, AB'nin kendi üyesi olmayan Avrupalı NATO müttefiklerini Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'na dahil etmesi gerekirken Kıbrıs Rum kesiminin engellemesi nedeniyle Türkiye için bu taahhüt askıda tutuluyor.

Kararlarda, NATO-AB işbirliğinin önündeki engellerin kaldırılması için Genel Sekreter Rasmussen'den, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'la birlikte çalışmayı sürdürmesi ve nisan ayındaki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısına rapor sunması istendi.

Diplomatik kaynaklara göre Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu zirve oturumlarında, "Kıbrıs sorunu çözülmeden NATO-AB işbirliğinin iyileştirilmesinde fazla beklentiye girilmemesi" mesajını verdi.

Bosna-Hersek'e destek

Zirve kararlarında, Türkiye'nin çabalarıyla Bosna Hersek'in üyeliği konusunda teşvik edici bir dil kullanıldı.

"Bosna Hersek'in üyelik beklentisini bütünüyle destekliyoruz" denilen kararlarda bu ülkeden reform sürecini hızlandırması istenerek bu kapsamda NATO'nun teknik yardıma hazır olduğu belirtildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir