TİKA'dan Türkmenistan'a tavukçuluk tesisi

Yılda en az 400 bin ticari civciv olarak bilinen yumurtacı tavuklar elde edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AŞKABAT - Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Türkmenistan'da kümes hayvancılığının geliştirilmesine yönelik önemli bir projeyi hayata geçiriyor.

TİKA Türkmenistan Koordinatörlüğünün 2005 yılında başlattığı proje çerçevesinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü uzmanları, tavukçuluk sektöründe çalışan 17 Türkmen vatandaşına Türkiye'de mesleki eğitim verdi.

Türkmenistan'ın Türkmen Malları Devlet Birliği ile ortaklaşa yürütülen projenin ikinci aşamasında ise Tecen ilçesinde tavukçuluk tesisi kuruldu. Civciv büyütme ve damızlık kümesi olarak iki ayrı bölümden oluşan tesiste yetiştirilen tavuklardan Türkmenistan'ın yumurta ihtiyacının yüzde 25'nin karşılanabileceği açıklandı.

Proje hakkında açıklamada bulunan Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Cengizhan Mızrak, Türkiye'den Atabey ırkı olarak bilinen türden 22 bin 500 damızlık yumurta getirerek kuluçkaya yatırdıklarını ve 17 bin civarında civciv elde ettiklerini söyledi. Bu civcivlerin 6 ay bakımını üstleneceklerini belirten Mızrak, damızlık civcivlerden 6 bin kadar ilk yumurtacı ticari civcivleri elde ettikten sonra projeyi Türkmenistan makamlarına teslim edeceklerini açıkladı.

Projenin tamamlanmasıyla yılda en az 400 bin ticari civciv olarak bilinen yumurtacı tavuklar elde edilecek. Bunun ise Türkmenistan'daki mevcut kümes tesislerinin tamamının ihtiyacını karşılayabileceği belirtildi.

Türkmenistan halen yumurta ve beyaz et ihtiyacının büyük bir kısmını yurt dışından karşılıyor. Ülkede kırmızı etin kilosu yaklaşık 3,5 dolar iken, tavuk etinin kilosu 5 doları aşıyor.