Times'ın iddiası: Yüzlerce DEAŞ'lı, Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçiyor

Suriye'nin Rakka kentinden kaçan çok sayıda DEAŞ militanının, Avrupa'ya geçmek için kaçak yollarla Türkiye'ye giriş yaptığı iddia edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suriye'den kaçan yüzlerce DEAŞ militanının kaçak yollarla Türkiye'ye girmeye çalıştığı, bir kısmının sınırda yakalandığı ancak birçoğunun Türkiye'ye giriş yapmayı başardığı iddia edildi.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), ABD önderliğindeki koalisyonun hava desteğiyle Rakka'yı ekim ayında DEAŞ'tan almıştı.

İngiliz The Times gazetesinin haberine göre, SDG ile varılan anlaşma kapsamında Rakka'dan tahliye edilen DEAŞ militanlarının bir bölümü, kaçak yollarla girdikleri Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçti.

Haberde, Rakka'nın geri alınmasının ardından çoğunluğu Avrupa ülkelerinden gelen yüzlerce DEAŞ militanının kentten kaçmayı başardığı belirtildi. Onlarca kişinin sınırı geçerken Türk güvenlik güçleri tarafından yakalandığı kaydedilen haberde, birçok militanın kaçak yollarla Türkiye'ye giriş yaptığı öne sürüldü.

Türk yetkili: Yakalananların sayısı çok arttı

Sınırı geçmek isterken yakalanan kişilerden biri olan 26 yaşındaki Saddam el Hamadi, Times'a yaptığı açıklamada, "Tahliye anlaşması sırasındaki hareketlenmeyi fırsat bilerek, Türkiye'ye geçmek istedim. Benim gibi birçok kişi vardı. Bunların bir kısmı savaşçı, bir kısmı da sivillerdi" dedi.

Times'a konuşan bir Türk yetkili de, "Sınırı geçmek isterken yakalanan kişi sayısında önemli bir artış oldu" diye konuştu.

Rakka'dan ayrılanların Avrupa'ya geçerek burada saldırılar düzenlemesinden endişe ediliyor.

Rakka DEAŞ'tan tamamen temizlendiRakka DEAŞ'tan tamamen temizlendi