”Toprak konusu müzakerelerde ele alınmalı”

KKTC Başbakan Yardımcısı, toprak meselesinin gündeme taşınarak görüşme masasının etklenmeye çalışıldığı belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, Kıbrıs'taki toprak konusunun ele alınma yerinin müzakere masası olduğu belirtildi.

Turgay Avcı, "Güney Kıbrıs'ta Güzelyurt'un, Karpaz'ın ve Maraş'ın talep edilmesinin tesadüf değil, görüşmeleri etkilemeye yönelik örgütlü bir çabanın göstergesi olduğunu" belirtti. Avcı, bakanlığının basın merkezi aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ve bir takım Rum yetkililerin, özlü görüşmelere günler kala toprak meselesini gündeme taşıyarak akıllarınca ön şartlar öne sürerek görüşme masasını etkilemeye çalıştıklarını" kaydetti. Hristofyas ve sözde "Mağusa Belediye Başkanı" Aleksis Galanos'un açıklamalarını eleştiren Turgay Avcı, açıklamasında şunları vurguladı:

"Rum tarafı görüşmeler başlamadan bu tür spekülatif talepler öne sürerek, Kıbrıs Türk halkı arasında kaos, tartışma ve ekonomik sıkıntı yaratarak süreci baltalamak ve elimizi zayıflatmak istemektedir. Ancak bu sinsi girişimler beyhude çabalardır. Demokratik gelenekleri sağlam ve en zor konuları bile olgunlukla tartışabilen KKTC halkı ve hükümeti, bu temelsiz söylem ve talepler karşısında vakur duruşunu koruyacaktır."

Turgay Avcı, "Annan Planı'nı reddeden Hristofyas'ın aklınca Kıbrıs Türk halkının plana verdiği lehte oyu kullanarak ek tavizler koparmaya yeltendiğini" ifade ederek, toprak gibi çok hassas bir konunun müzakere masasında ele alınması gerektiğine dikkati çekti.

Toprak ayarlaması yapılıp yapılmayacağının ve yapılacaksa ne kadar olacağının da görüşmelere ve Rum tarafının bu süreçte sergileyeceği iyi niyet ile tutuma bağlı olacağını kaydeden KKTC Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, açıklamasında şöyle devam etti:

"Basın yoluyla talepler öne sürmek, kamuoyunda beklentiler yaratmak ve kemikleşecek pozisyonlar üzerinden oldu-bittiler yaratmak sürece yarar sağlamayacaktır. Hristofyas, bu tür mantıksız talepler öne sürerek, Papadopulos dönemini aratmamakta ve selefi ile ayni görüşleri paylaştığını ortaya koymaktadır. Bir kez daha vurgulamak isteriz ki, bu tür açıklamalar, görüşmeler arifesinde havayı yumuşatmak yerine germeyi hedeflemektedir."

Açıklamasında, başta Hristofyas'a ve tüm Rum liderliğine çözümü müzakere masasında aramaları, basın yoluyla pozisyon belirleyerek oldu-bittiler elde etmeye yeltenmemeleri tavsiyesinde de bulunan Avcı, "Rum liderliği sürece yoğunlaşmalı, Kıbrıs Türk halkı ile güven köprüleri inşa edecek adımlar atmalıdır" ifadesini kullandı. Hristofyas, dün Çin dönüşünde bir soru üzerine yaptığı açıklamada, "Bize göre, Güzelyurt'un Kıbrıs Rum idaresine iade edilmesi konusu kesindir" demişti.