Toyota 34 bin SUV'u geri çağırıyor

Şirket, Land Cruiser Prado ve 2010 model Lexus GX 460 SUV'ları elektronik stabilite kontrol sistemlerindeki arıza nedeniyle geri çağırıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japon otomotiv devi Toyota, Land Cruiser Prado ve 2010 model Lexus GX 460 SUV'ları geri çağırıyor. Şirket, bu araçların elektronik stabilite kontrol sistemleri yazılım programlarını yenileyecek.

Toyota, elektronik stabilite kontrol sistemleri yazılım programlarını yenileyeceği araçlardan 13 bin adedinin Lexus GX 460 ve 21 adedinin ise Land Cruiser Prado olduğunu açıkladı.

Geri çağrılan Lexus GX 460'lardan 9 bin 400 adedi ABD'de, 1.000 adedi Rusya ve 1.000 adedi Umman'da bulunuyor. Land Cruiser Prado'lar ise 4 bin 400 adedi 4 bin adedi Rusya'da ve 1.500 adedi Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) satıldı.

Toyota, ABD'li Consumer Reports dergisinin tüketicilere, Lexus GX 460'ları "güvenlik riski" taşıdığı gerekçesiyle satın almamaları uyarısında bulunmasından sonra bu aracın satışlarını durdurmuştu. 

ABD hükümetine, araçlarındaki arızalı gaz pedalları sorununu 4 ay geç bilgilendirdiği için 16,4 milyon dolarlık cezayı ödemeyi kabul eden Toyota, geçen hafta Cuma günü de Kuzey Amerika'da sattığı 870 bin adet Sienna minivan aracı geri çağırmıştı.

Gaz pedalı ve fren sorunu nedeniyle daha önce dünya çapında 8 milyondan fazla aracı geri çağıran şirket, tüketicinin güvenini yeniden kazanma mücadelesi veriyor.

Toyota, Şubat ayında yaptığı açıklamada daha önceki geri çağırmaların şirkete maliyetinin Mart ayında sona eren mali yılda 2 milyar doları bulabileceğini bildirmişti. Ancak, daha sonraki geri çağırmalar göz önüne alındığında bu maliyetin daha da artabileceğine inanılıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir