Toyota, araç satış hedefini küçülttü

Firma, 2009 yılı için daha önce 10,4 milyon adet olan araç satış hedefini 9,7 milyon adete çektiğini billdirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japon otomotiv devi Toyota, 2009 yılı için araç satış hedefini küçülttü.

Toyota Başkanı Katsuaki Watanabe düzenlediği basın toplantısında, artan malzeme fiyatları, ABD piyasasının yavaşlaması ve yükselen petrol fiyatları yüzünden 2009 yılı için daha önce 10,4 milyon adet olan araç satış hedefini 9,7 milyon adete çektiklerini söyledi.

Geçen ay bu yıl için küresel araç satışlarını da 9,85 milyon adetten 9,5 milyon adete indiren Toyota'nın Başkanı Watanabe, çekirdek strateji olarak hibrid araçlara yoğunlaşarak büyümeyi desteklemeyi sürdüreceklerini ve ABD ile Avrupa pazarlarındaki düşüşü gelişmekte olan ekonomilerdeki satışlarla dengeleyeceklerini bildirdi.

ABD pazarında artan benzin fiyatları yüzünden görünen "köklü" yavaşlamanın sadece araç satışlarını azaltmadığını, aynı zamanda sürücüleri daha az yakıt harcayan küçük araçlara yönlendirdiğini vurgulayan Watanabe, benzin faturalarının kabarmasının yanı sıra çevreye ilişkin kaygıların artması nedeniyle az yakıt harcayan araçları geliştirmeyi hızlandıracaklarını kaydetti.

Toyata'nın 2010 yılının başında yeni nesil elektrikli araç üretmeyi planladığını ifade eden Watanabe, şirketin az yakıt harcayan model talebini karşılamak için ABD'de Mississippi eyaletindeki fabrikada hibrid aracı Prius'u üretmeye başlayacağını söyledi. Prius modelini Japonya ve Çin'de üreten, hibrid aracı Camry modelini ise ABD'de üreten Toyota, gelecek yıllarda Camry modelini Tayland ve Avustralya'daki fabrikalarında da üretmeye başlayacak

Avrupa'da bu yıl araç satışı hedefi yüzde 4 arttı

Toyota ayrıca 9 bin dolardan az bir fiyata satılması beklenen düşük maliyetli bir aracı da Hindistan ve Brezilya gibi gelişmekte olan piyasalar için geliştiriyor. Toyota, 2009 yılı için dünyanın en büyük otomotiv pazarı Kuzey Amerika'daki satış tahminlerini de 3 milyondan 2,7 milyona çekti. Avrupa için bu yıl araç satışı hedefini 1,25 milyondan 1,3 milyona çıkararak yüzde 4 artıran firma, Asya için hedefini de bu yıl 1,65 milyondan 1,75 milyona yükseltti. Toyota diğer bölgeler için bu yıl 1,65 milyon adet olan araç satışı tahminini de gelecek yıl için 1,7 milyon adet olarak belirledi. Küresel araç satışında ABD'li otomotiv şirketi General Motors (GM) ile başabaş bir mücadele yürüten Toyota, bu yılın ilk yarısında GM'den 277 bin 532 adet fazla araç satarak, 4 milyon 817 bin 941 adet araç satışına ulaştı ve böylece dünyanın en büyük otomotiv firması oldu.