Toyota iki fabrikada üretime ara veriyor

Corolla modellerinde hidrolik direksiyonda problem çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO/WASHİNGTON - Japon otomotiv şirketi Toyota, geri çağırmaların ardından satışların yavaşlaması üzerine ABD'deki fabrikasında üretime ara verecek.

Şirket sözcüsü Mike Goss, Texas eyaletindeki San Antonio fabrikasında 15 Mart ve 12 Nisan arasında üretime ara verileceğini açıkladı. Goss, Kentucky eyaletindeki Georgetown fabrikasında da 26 Şubat üretim yapılmayacağını ve bu fabrikada Mart ayında da üç gün daha üretimin durdurulacağını duyurdu.

Akio Toyoda ABD'ye gitmiyor

Yaşanan sorunlara karşı şirket yönetimi bir dizi kararlar aldı. Toyota'nın Başkanı Akio Toyoda, şirketin araçlarındaki güvenlik kusurlarına ilişkin ABD Kongresi'nde yapılacak oturumlara katılmayacağını söyledi.

Toyoda, ABD'yi ziyaret planlarıyla ilgili bazı yanlış anlamalar olduğunu düşündüğünü, şirketin Kuzey Amerika'daki başkanı Yoshimi Inaba'nın, oturumlara katılması için mantıklı bir seçim olduğunu kaydetti.

"ABD'deki yetkililerimizin soruları etraflıca yanıtlayacaklarına inanıyorum" diyen Toyoda, ABD'ye gitmenin planlarını yaptığını söyledi ancak, tarih vermedi.

Konuşmasında, şirketin, hızlanma sorunlarına karşı ek güvenlik önlemi olarak gelecekte üreteceği bütün modellerde 'brake-override sistemi'ni uygulamaya koyacaklarını söyleyen Toyoda, "Hiçbir şeyi gizlemiyoruz ve hiçbir şeyden kaçmıyoruz" dedi.

Yeni kurulan 'Küresel Kalite Özel Komitesi'nde hizmet etmek için önemli her bir coğrafi bölgeye kalite kontrol şefi atayacağını söyleyen Toyoda, kendisinin, kalite yönetimini düzeltmek için iç reform konusuna odaklanmak istediğini belirtti.

Başkanlığını Toyoda'nın yapacağı komite ilk toplantısını 30 Mart'ta yapacak. ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Gözetim ve Hükümet Reform Komitesi Toyota'nın gaz pedalları sorunuyla ilgili olarak 24 Şubat'ta ve Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi ise bir gün sonra toplanacak.

Corolla modelleri problem çıkardı

Toyota'nın problem çıkaran araçlarına Corolla modeli de eklendi. Toyota'nın kalite kontrolünden sorumlu yöneticisi Shinichi Sasaki, Corolla modellerindeki hidrolik direksiyonla ilgili şikayetleri ciddiye alarak incelediklerini, bu konuda 100'e yakın şikayet aldıklarını bildirdi.

Corolla araçların geri çağrılmasının gerekli olup olmadığının halen belirsiz olduğunu söyleyen Sasaki, şirketin önceliği müşterilerine verdiğini ve ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade etti.

Toyota'nın ABD'de Ocak ayında satışları yüzde 16 düşmüştü.

Bu konularda ilginizi çekebilir