Trablus da karıştı

Libya'nın doğu kentlerinde çatışmalar sürerken, Trablus'tan da silah sesleri yükselmeye başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİNGAZİ - Libya'da Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'nin son kalesi olarak gösterilen başkent Trablus'taki hükümet karşıtı gösterilerde silah sesleri duyuldu.Trablus'ta da güvenlik güçlerinin, Tajura mahallesinde toplanan yaklaşık 1500 göstericiye müdahale ettiği bildirildi.

İki milyon civarında Libyalının yaşadığı, ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi'de yanan ve kurşunlanan polis merkezleri, kışlalar ve diğer kamu binalarının harabeye dönmüş görüntüsü, Libya lideri Muammer Kaddafi yönetimine karşı ayaklananların öfkesini gözler önüne seriyor.

Devlet memurlarının terk ettiği kent merkezindeki kamu binaları Geçici Ulusal Konsey tarafından kullanılırken, günlük hayatı muhalifler yönetiyor.

Altyapı hizmetlerinin gönüllüler tarafından yürütüldüğü kentte iletişim, muhaliflerin elinde olduğu belirtilen telekomünikasyon şirketlerince bedava sağlanıyor.

Silahlı eğitim veriliyor

Kente giriş ve çıkışlar, tank ve ağır silahlarla nöbet tutan muhalifler tarafından kontrol altında tutulurken, asayiş ve trafik hizmetlerini silahlı siviller sağlıyor.

Eski bir askeri kışlada, Kaddafi birliklerine karşı koymaları, Bingazi'ye 100-150 kilometre uzaklıktaki cephe hattında ve başkent Trablus çevresindeki çatışmalara katılmaları için gençlere silahlı eğitim veriliyor.

Hemşire sıkıntısı duyulmasına rağmen hastanelerin açık olduğu kentte, okullarda eğitim verilmiyor. Kentte temel gıda maddeleri, su ve akaryakıt sıkıntısı çekilmiyor. Ekmek ve süt, gönüllü firma sahiplerinin bağışlarıyla, Geçici Ulusal Konsey'in organizasyonuyla dağıtılıyor.

El Cezire: 50'den fazla ölü var

El Arabiya televizyonu, Libya'nın Zaviye kentinde bugün görülen şiddet olaylarında enaz 13 kişinin öldüğünü duyurdu.  Bir doktorun kaynak gösterildiği haberde, başkent Trablus'un batısındaki Zaviye kentinde 13 kişinin öldüğü kaydedildi.

El Cezire televizyonu ise bir görgü tanığının 50'den fazla kişinin öldüğünü, 300 kişinin yaralandığını söylediğini bildirdi.

Öte yandan, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı birlikler ve isyancılar arasında Ras Lanuf petrol terminali dışında çıkan çatışmalarda 4 kişinin öldüğü belirtildi.

 Tanklar çocukların oyuncağı haline geldi

Öte yandan ayaklanma sırasında yakılan polis merkezleri, silahlarla taranan kışlalar, bir ay öncesine kadar Kaddafi karşıtı eylemlerde bulunanların kapatıldığı yeraltı zindanları ile isyan sırasında yakılan Kaddafi'nin köşkü şimdi halkın akınına uğruyor.

Ulusal güvenlik için milyonlarca dinar ödenerek satın alınmasına rağmen Bingazi'de namlusunu halka çeviren onlarca tankın isyancıların üstünlüğünden sonra çocukların oyuncağı haline gelmesi, görenleri hayrete düşürüyor.

 

Silah sesleri sabaha kadar sürüyor

 

Kent meydanında gün boyu süren Kaddafi karşıtı protesto gösterileri ile devrim coşkusu akşam da hızını kesmiyor. Meydanda toplanan kadını, erkeği, yaşlısı, genci ve çocuğuyla binlerce Libyalı, ellerindeki bayraklarla kararlılıklarını dile getiriyorlar.

Bingazi'de akşamki coşkusunun yerini, ilerleyen saatlerde otoritesizliğin neden olduğu tedirginlik alıyor. Hapishanelerdeki 1200 civarındaki mahkumun firar etmesi ve boşaltılan askeri depolardaki silahların sivil vatandaşların da eline geçmesi kaygıları artırıyor. Sokaklarda gece dolaşmanın güvenli olmadığı kıyı kentinde, sabaha kadar sık aralıklarla duyulan otomatik tüfek ve patlama sesleri kaygıları pekiştiriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir