Trump kabinesi için yeni adaylar

ABD başkanlığına seçilen Trump'ın İç Güvenlik Bakanlığına emekli general John Kelly'yi aday göstereceği bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump'ın İç Güvenlik Bakanlığına emekli general John Kelly'yi (66) aday göstereceği belirtildi.

Başkanlığı 20 Ocak'ta Barack Obama'dan devralacak olan Donald Trump, kabinesini şekillendirmeye devam ediyor.

ABD medyası, Trump'ın kabinenin önemli koltuklarından İç Güvenlik Bakanlığına emekli general John Kelly'yi getirmeyi planladığını duyurdu.

Trump'ın geçiş ekibinden yetkililere dayandırılan haberlere göre, daha önce ABD Güney Ordusu komutanlığı yapan General John Kelly'nin sınır güvenliği ve uyuşturucu madde kaçakçılığı ile mücadeleyi güçlendirmesinin beklendiği vurgulanıyor.

Kelly'nin asker olan oğlu Robert Kelly, 2010 yılında Afganistan'da mayına basarak hayatını kaybetmişti.

John Kelly, bir dönem sorumluluk bölgesinde olan Guantanamo'daki insan hakları ihlalleri iddialarını reddetmiş, orduda kadınların görev alması tartışmalarına da katılarak bunun ordunun fizik gücünü zayıflatacağını savunmuştu.

Trump ve Kelly, 30 Ağustos'ta New York'ta görüşmüştü.

EPA'nın başına Oklahoma Başsavcısı Scott Pruitt'i getirecek

Donald Trump'ın bir başka önemli koltuk olan ABD Çevre Koruma Ajansının (EPA) başına da Oklahoma eyaleti Başsavcısı Scott Pruitt'i (48) getireceği öğrenildi.

Cumhuriyetçi parti üyesi Pruitt, fosil yakıtları desteklemesiyle bilinirken, Trump'ın petrol, doğalgaz ve kömür sektörlerinde üretimi artırma vaatlerini gerçekleştirmesine destek olacağı belirtiliyor.

ABD Kongresinde Kasım 2013'te yapılan bir oturumda EPA'in uygulamalarına karşı çıkan Pruitt, EPA'yı ABD'deki eyaletlerin yetki sınırlarına girmeye çalışmakla suçlamıştı.

Pruitt, Başkan Barack Obama'nın ülke genelinde karbon salınımlarını azaltmayı hedefleyen uygulamalarına da eleştirerek Obama hükümetini fosil yakıt üretimini cezalandırmaya çalışmakla eleştirmişti.

Oklahoma eyaletine ekonomik olarak büyük katkıda bulunan petrol ve doğalgaz şirketlerini geçmişte desteklemesiyle bilinen Pruitt, Obama'nın çevreci regülasyonlarına karşı yasal mücadele göstermişti.

Çin temsilciliğine Iowa Valisi Terry Branstad

Donald Trump'ın göreve başlamasının ardından Pekin büyükelçiliği için de Iowa Valisi Terry Branstad'ı aday göstereceği belirtildi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in kişisel arkadaşı da olan Branstad'ın aday gösterilecek olmasına Çin tarafından da destek geldi.

Çin Dışişleri Bakanı Sözcüsü Lu Kang, Branstad'ın Çin halkının eski bir dostu olduğunu ve iki ülke ilişkilerine önemli destek sağladığını belirtti.

Trump'ın aday göstereceği kişilerin Senato tarafından onaylanması gerekiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir