Trump: Kuzey Kore'ye karşı askeri güç kullanmaktan çekinmem

ABD Başkanı Trump, Asya turunun ikinci ayağı olan Güney Kore'de Kuzey Kore'ye karşı askeri güç kullanmaktan çekinmeyeceklerini söyledi, "Yine de Tanrıdan dileğimiz askeri güç kullanmak zorunda kalmamamız yönünde" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore'nin nükleer denemeleri nedeniyle tansiyonun yüksek olduğu bölgede, olası bir saldırıyı önlemek amacıyla askeri güç kullanmaktan çekinmeyeceğini söyledi.

Asya turunun ikinci ayağı Güney Kore'de Devlet Başkanı Moon Jae-in ile görüşen Trump, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında, "Kuzey Kore diktatörünün milyonlarca kişinin hayatını tehdit etmesini önlemek için gerekeni yapmaktan ve ABD'nin askeri gücünü kullanmaktan çekinmem" dedi.

Öte yandan Pyongyang ile bir anlaşma sağlanmasını umduğunu da dile getiren Trump, "Elbette isteğimiz Kuzey Kore'ye karşı güç kullanmak değil. Tanrıdan dileğimiz askeri güç kullanmak zorunda kalmamamız yönünde" diye konuştu.

Trump, "Büyük bir güç gösterisinde bulunuyoruz ve onların (Kuzey Kore) bunu anladığını düşünüyorum. Pyongyang'ın müzakere masasına oturup anlaşma yapmasının mantıklı olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Güney Kore'ye ithalat teşekkürü

Görüşmelerde ticari ilişkileri de ele aldıklarını vurgulayan Trump, Güney Kore'nin ABD'den yüklü miktarda askeri teçhizat alalack olmasından memnun olduğunu belirterek, "Bu, ABD'nin Güney Kore'ye karşı verdiği dış ticaret açığının azalmasına yardımcı olabilir" ifadesini kullandı.

Güney Kore'nin ABD ile ikili ticarette ithalat oranını sürekli arttırdığına dikkat çeken Trump, bunun ABD halkı için çok önemli olduğunu vurguladı. ABD Başkanı, "Çok sayıda ülke ile dış ticaret sorunu yaşıyoruz ve bu sorunları yaşamak istemiyoruz. Bu nedenle Güney Kore'ye bu konuda çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Camp Humphreys üssüne ziyaretinde Trump'a, Güney Kore lideri Moon da eşlik etti. 

Moon ise ABD liderinin ülkelerine yaptığı ziyaretin Kuzey Kore meselesinin çözümüne ivme kazandıracağını ifade etti. 

Son 25 yılda Güney Kore'ye resmi ziyaret düzenleyen ilk ABD Başkanı olan Trump, Güney Kore lideriyle görüşme öncesinde ABD'nin yurt dışındaki en büyük askeri üssü olan Camp Humphreys'te ABD askerleriyle bir araya geldi.