Trump'ın Rusya ilişkisini eski FBI Başkanı soruşturacak

ABD'de Trump'ın seçim sırasında Rusya ile irtibatta olup olmadığını soruşturmak için eski FBI başkanı Mueller danışman olarak görevlendirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Adalet Bakanlığı Kongre'den gelen baskılar karşısında, Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) eski başkanı Robert Mueller'i, Rusya'nın 2016 seçimine olası müdahalesi ve Başkan Donald Trump'ın seçim kampanyasında Rusya ile işbirliği ihtimali hakkındaki soruşturmada özel danışman olarak görevlendirdi.

Bu gelişmeden önceki hafta içinde Trump FBI Başkanı James Comey'i görevden almış ve bu kararıyla büyük tartışma yaratmıştı.

Kongre'nin hem Demokrat hem de bazı Cumhuriyetçi üyeleri, Rusya'nın kasım ayında yapılan seçimi Trump'ın lehine ve rakibi Hillary Clinton'un aleyhine çevirmek için müdahil olup olmadığını ortaya koymak için bağımsız bir soruşturma istemişlerdi.

Trump: Zaten bildiğimiz bir şeyi doğrulayacak

Bu iddialara önceleri öfkeli tepki veren Trump ise, bu görevlendirmeden sonra yaptığı açıklamada, "Daha önce de söylediğim gibi, titiz bir soruşturma zaten bildiğimiz bir şeyi doğrulayacak; yani benim seçim kampanyam ile herhangi bir yabancı unsur arasında hiçbir işbirliği olmadığını" dedi.

Mueller ise CBS televizyonu tarafından tweet olarak duyurulan açıklamasında, "Bu sorumluluğu kabul ediyorum; elimden gelen en iyi biçimde ifa edeceğim" dedi.

Trump'ın Rusya ile işbirliği iddialarını her zaman tepkiyle karşılamış olmasına rağmen, bu konu görevdeki ilk aylarını gölgelemeye devam ediyor. Rusya da Amerikan istihbarat kurumlarının, seçim kampanyasında Rus müdahalesi bulunduğu yolundaki ortak görüşünü reddediyor.

Trump'ın Comey'i görevden almasının ardından Beyaz Saray üzerindeki baskı artıyor. İddialar arasında Trump'ın, eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn'in Rusya bağlantıları hakkında yürüttüğü soruşturmaya son vermesini Comey'den istediği var.

Bu iddia, başkanın federal bir soruşturmaya yetkisi dışında müdahale etmek istemiş olabileceği kaygısını ortaya çıkardı.

Bu konunun etkisinde kalan Wall Street'te dün Dow Jones ve S&P 500 endeksleri eylül ayından bu yana bir günde gördükleri en büyük kaybı yaşadılar. Bunun nedeninin yaşanan siyasi çalkantılar arasında, yatırımcıların vergilerin düşürülmesi ve iş dünyasının lehine diğer politikaların hayata geçmesi umudunu kaybetmeleri gösteriliyor.

Adalet Bakanlığının açıklaması, dün piyasaların kapanışından sonra yapıldı.

Obama da görevde tuttu

Adalet Bakan yardımcısı Rod Rosenstein yaptığı yazılı açıklamada "(Özel danışman atama) kararım suç işlendiği ya da bir suç isnadının gerektiği anlamına gelmiyor. Böyle bir karara varmış değilim" dedi.

"Amerikan halkının çıkacak sonuca tam olarak güvenebilmesi için özel bir danışmanın gerekli olduğuna karar verdim".

Kongre üyeleri genel olarak Adalet Bakanlığı'nın attığı adımı desteklediler ve Mueller'in dürüstlüğünü övdüler.

Buna rağmen Temsilciler Meclisi'nin Demokrat ve Cumhuriyetçi grup başkanları, Rusya konusundan kendi soruşturmalarını sürdüreceklerini söylediler.

Senato Demokrat grup başkanı Chuck Schumer de, "Bu durumda özel bir danışman gerekliydi ve Adalet Bakan Yardımcısı Rosenstein doğru bir karar verdi" dedi.

Mueller'in eski başkan George W. Bush tarafından FBI başkanlığına atanmasından bir hafta sonra 11 Eylül 2001 saldırıları meydana gelmişti.

Demokrat Başkan Barack Obama da 2011'den 2013 yılına kadar Mueller'i görevde tuttu.