Tunus, Türkiye'ye yeni ufuklar açacak

Tunus Başbakanı Cibali: "Yeni Tunus yeni yatırımlar için kardeşimiz Türklere geniş ufuklar açacaktır"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Tunus Başbakanı Hamadi el-Cibali, "Yeni Tunus yeni yatırımlar için kardeşimiz Türklere geniş ufuklar açacaktır" dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler'de gerçekleştirilen 6. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası'nda konuşan Cibali, ikinci ülkesi Türkiye'de bulunmaktan gurur duyduğunu ve mutlu olduğunu söyledi.
 
Tunus'a ve Tunus halkına vermiş olduğu destekten dolayı Türk halkına teşekkür eden Cibali, iki ülke arasındaki ilişkileri sayı ve kalite olarak en üst düzeye çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti.
 
İkili ilişkilerdeki gelişmelerin kendilerini memnun ettiğini ve bu konuda ufuklarının her zaman geniş olacağını vurgulayan Cibali, ortak çıkarları gerçekleştirecek şekilde temasların artırılması gerektiğini söyledi.
 
Cibali, ikili ilişkilerdeki gelişmeye paralel olarak gelecek yıldan itibaren Türkçe dil dersini okullarda eğitim müfredatına koyduklarını bildirdi.
 
Türkiye'nin Tunus'a 100 milyon doları hibe olmak üzere 500 milyon dolar destek sağladığını belirten Cibali, Türkiye'nin teknik olarak sunduğu pek çok yardımın da gerçek hayata yansıdığını kaydetti.
 
Türkiye'nin katkısıyla başkent Tunus yakınlarında inşa edilecek sanayi bölgesinin uluslararası standartlarda olacağını ifade eden Cibali, Türk yatırımcıları bu bölgeden yararlanmaya davet etti.
Cibali, her iki tarafın da stratejik ilişkiler kurmak istediğini ve bu konuda büyük bir iradenin bulunduğunu vurguladı.
Tunus devriminin dünyayı etkilediğini ve Tunus'un tarihi bir dönüşüm yaşadığını ifade eden Cibali, demokratikleşme sürecine özen gösterdiklerini söyledi.
Cibali, "Ülkemiz henüz beklenilen seviyeye ulaşmasa da siyasi, sosyal ve ekonomik alanda olumlu adımlar atmıştır" dedi.
Yeni bir anayasa hazırlama çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Cibali, bu anayasanın ülkeye geniş ufuklar açan bir anayasa olacağını kaydetti.
Ülkede uzlaşıya önem verdiklerini vurgulayan Cibali, seçimlerin Haziran 2013'e kadar yapılacağını bildirdi.
Yolsuzluklarla mücadele, kalkınma stratejisi, istihdam, eşitsizlikle mücadele konularına büyük önem verdiklerine işaret eden Cibali, Tunus'ta büyümenin arttığını, işsizliğin düşmeye başladığını kaydetti.
Tunus'a gelen turist sayısının bu yıl beş milyonu geçtiğini belirten Cibali, "Sosyal boyutlara önem veren bir serbest piyasa ekonomisini benimsiyoruz" dedi.
Bütün alanlardaki yatırımlara ilişkin bir yasa hazırladıklarını ifade eden Cibali, yatırım ve finans sistemini gözden geçirdiklerini bildirdi.
Özel girişimleri destekleyeceklerini anlatan Cibali, katma değer vadeden, bilgi teknolojileri yatırımlarına özellikle önem verdiklerini kaydetti.
Ülkedeki karayolları ve demiryolları bağlantıları ile doğalgaz yatırımlarını bir an önce gerçekleştireceklerini ifade eden Cibali, "Yeni Tunus yeni yatırımlar için kardeşimiz Türklere geniş ufuklar açacaktır" dedi.
Karşılıklı yatırımların iki ülke arasındaki ilişkileri daha da ileriye götüreceğini dile getiren Cibali, konuşmasının sonunda şura katılımcılarını Tunus'u ziyaret etmeye davet etti.