Tunus'un ılımlı İslamcı partisi seçim zaferini ilan etti

Seçimlerin galibi Ennahda Partisi'nin yandaşları, gece boyunca başkent Tunus'ta kutlamalar yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TUNUS - Tunus'un ılımlı İslamcı Ennahda partisi, Pazar günü yapılan genel seçimde açık farklı bir zafer elde ettiğini ilan etti. Gelişme, ülkede yaşanan "Arap Baharı" değişiminden sonra eski rejimin yasakladığı İslamcı partinin iktidar için söz sahibi olduklarını gösterdi.

Henüz oy sayımı devam ediyor ancak, Ennahda Partisi kendi sayımlarına göre seçimi kazandığını açıkladı.

Ülke içinde ve dışında laik çevrelerin, bölgedeki liberal değerlere tehdit oluşturduğu yolundaki kaygılarını gidermek isteyen Ennahda yetkilileri, iktidar paylaşımına gideceklerini ve radikal değişimlere itibar etmeyeceklerini söylediler.

Ülke dışında uzun yıllar sürgünde kaldıktan sonra Tunus'a dönen Raşid Gannuşi'nin lideri olduğu Ennahda Partisi'nin seçim kampanyasını yöneten Abdülhamid Jlazzi dün yaptığı açıklamada, "Hiçbir kopuntu yaşanmayacak. Süreklilik olacak çünkü biz iktidara tanklarla değil, demokratik yolla geldik" dedi.

"Biz diktatörlüğün ve baskının acısını çektik, şimdi ise özgürlük ve demokrasinin tadını çıkarmak için tarihi bir fırsat var."

Ennahda, kendi tahmini sayımına göre meclisteki sandalyelerin yüzde 40'ını kazandığını savunuyor. Seçimle gelen meclis yeni bir anayasa taslağı hazırlayacak, geçici hükümeti atayacak ve gelecek yıl ya da 2013'te yapılacak yeni genel seçimler için takvim oluşturacak.

Bin Ali rejiminin, daha sonra bölgeye yayılan halk gösterileriyle devrilmesinden bu yana Tunus'ta yapılan ilk serbest genel seçimde yetkililer ancak küçük çaplı yolsuzluk iddiaları görüldüğünü söylerken, Batılı gözlemciler de seçim sürecini takdirle karşıladıklarını açıkladılar.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir