Türk işadamına ABD'de hapis

İran'a nükleer kullanıma uygun metalik toz satmakla suçlanan Türk asıllı işadamı Erdal Kuyumcu ABD'de hapse mahkum edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

New York mahkemesi, ABD'de Global Metallurgy LCC adlı şirketin sahibi Erdal Kuyumcu'yu, füze yapımında kullanılabilecek düzeyde metal tozunu yasadışı yollardan İran'a satma girişiminde bulunmaktan dört yıl dokuz ay hapse mahkum etti.

Amerikan vatandaşlığı almış olan 45 yaşındaki Türk asıllı Kuyumcu, mahkeme kayıtlarına göre 2016 yılında Uluslararası Acil Ekonomik Yetki yasası adlı yasayı ihlal etme suçunu kabullenmişti.

New York'un Brooklyn bölge mahkemesi yargıcı Dora Irizarry, yargılama sonunda dün Kuyumcu'nun hapis cezasına hükmetti.

Savcılık, şirketin CEO'su olan Kuyumcu'nun İran'a ihraç etmek amacıyla 450 kg kobalt-nikel metal tozu edinmeye çalışmakla suçlamıştı.

Bu madde, uzay ve havacılık sektöründe, füze imalatında ve nükleer uygulamalarda kullanılıyor.

ABD, nükleer silahların yayılmasıyla mücadele ve ulusal güvenlik gerekçeleriyle bu tozu sıkı bir denetim altında tutuyor. Bu maddenin ihraç edilmesi için hazine bakanlığının izni gerekiyor.

Savcılık, bir ortağıyla birlikte hareket eden Kuyumcu'nun, İran'a göndermeyi planladıkları tozu daha önce Türkiye'ye göndermek ve böylece maddenin asıl varış yerini gizlemek istediğini savunmuştu.