Türk vatandaşlar tahliye ediliyor

Libya'da bulunan Türklerden bir grup, THY'nin tarifeli iki uçağıyla İstanbul'a geldi. Bir uçak da bu sabah İstanbul'dan Bingazi'ye hareket etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Libya’da yaşanan yönetim karşıtı gösterilerin ardından ülkede yaşayan Türk vatandaşlar Türkiye’ye tahliye ediliyor. Gösterilerin sürdüğü Libya'da bulunan Türk vatandaşlardan bir grup, THY'nin tarifeli iki uçağıyla İstanbul'a geldi.

Bingazi'den gelen ve içinde 90 yolcunun bulunduğu uçak, Atatürk Havalimanı'na gecikmeli olarak iniş yaptı. Ardından Trablusgarp'tan gelen uçak alana indi. Yolcular, yakınları tarafından karşılandı.

Yolculardan Bingazi'de bir inşaat firmasında çalışan Osman Horoz, Bingazi'de özellikle kamu binalarına yönelik saldırılar olduğunu belirterek, "Dün akşam da bizim kamp yerimize saldırdılar. Canımızı zor kurtardık" dedi.

Saldırıların yabancı şirketlere karşı yoğunlaştığını söyleyen Horoz, çalıştığı iş yerinin saldırı sonucu yandığını anlattı. Horoz, şöyle devam etti:

"Yabancılara karşı saldırılar var, ancak özellikle Türklere yönelik bir saldırı yok. Tepki devlete olduğu için devlet adına çalışanlara saldırı oluyor. Genelde bir yağma var. Mesela bir Türk firmasının kamyonlarını alıp evlerinin önlerine çekmişler. Bu tür yağmayı yapanlar genelde 'çoluk çocuk' dediğimiz insanlar."

Trablusgarp'tan gelen Hakan Terlik ise Bingazi'deki durumun Trablusgarp'a göre çok daha vahim olduğunu söyledi.

Terlik, "Trablusgarp'ta herhangi bir saldırı ve çatışma yok. Ayrıca bu tür bir çatışma, saldırı veya benzeri bir olay beklemiyoruz. Çünkü halk genelde Kaddafi yanlısı, hatta Kaddafi halkın içinde yürüyüşe bile çıktı" diye konuştu.

Bir uçak daha yola çıktı

Türk Hava Yolları'nın (THY), gösterilerin yaşandığı Libya'da yaşan Türk vatandaşlarını getirmek için hazırladığı özel uçak İstanbul'dan Bingazi'ye hareket etti. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Dışişleri Bakanlığının talebi üzerine Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için Atatürk Havalimanı'nda hazır bekletilen THY'ye ait Airbus 330 tipi bir uçak, Libya sivil havacılık otoritesinden gerekli izinlerin verilmesinin ardından saat 07.10'da Bingazi'ye hareket etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir