Türkiye bizim için geleceğin ülkesi

METRO AG Yönetim Kurulu Üyesi Muller, Türkiye faaliyetlerinin çok iyi bir gelişme gösterdiğini belirtirken yeni yatırımlar yapacaklarına işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜSSELDORF/ANKARA - METRO AG Yönetim Kurulu Üyesi Franz Muller, Türkiye'yi meyve ve sebze alanında uluslararası tedarikçileri arasına alacaklarını belirterek, "Çünkü Türkiye'deki meyve ve sebze alanında fevkalade iyi bir kapasite olduğunu görüyoruz" dedi.

METRO AG'nin, Almanya'nın Düsseldorf şehrinde düzenlenen Mali Toplantısı sırasında, yönetim kurulu üyeleri, değişik ülkelerden gelen basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

METRO AG Yönetim Kurulu Üyesi Franz Muller, Türkiye'nin büyüme açısından ele aldıkları ülkelerden biri olduğunu, bu ülkenin genişleme açısından ilk 5 ülke arasında yer aldığını söyledi.

Türkiye'de faaliyetler açısından çok iyi bir gelişme gösterdiklerini anlatan Muller, Metro Cash&Carry'nin geçen yıl toptancı satışlarında yüzde 18 oranında, Real hipermarketin yüzde 19 oranında, Media Markt'ın da yüzde 74 oranında büyüme gösterdiğini belirtti.

Muller, "Tabii bunlar bizim bizzat bünyemizde olan büyümeler. Fakat makro ekonomik koşullara baktığımız zaman, gayri safi milli hasılada Türkiye çok olumlu bir gelişme gösteriyor. Özellikle turizm alanında çok büyük bir potansiyeli var Türkiye'nin. Tabii ki biz de Metro Cash&Carry toptancı olarak da turizm alanındaki gelişmelerden faydalanmaktayız" diye konuştu.

Türkiye'de 18 Metro Cash&Carry, 13 Real, 17 Media Markt olmak üzere toplam 48 marketleri bulunduğunu belirten Muller, bunların hepsinin büyümek ve yeni mağaza açmak istediklerini söyledi.

Türkiye gelecek vaat ediyor

Türkiye'de kendilerini çok iyi hissettiklerini, Türkiye'nin çok heyecan verici bir pazar olduğunu ve yatırımlarının karlı olacağını düşündüklerini ifade eden Muller, "Hem genel yatırım ortamı olarak, hem de makro ekonomik boyutuyla baktığımızda Türkiye'yi kesinlikle çok olumlu değerlendirmekteyiz. Türkiye, kesinlikle bizim açımızdan geleceğin ülkesi, gelecek vaat eden bir ülke" dedi.

Türkiye'yi meyve ve sebze alanında uluslararası tedarikçiler ağı içerisine alacaklarını ve bununla ilgili bir platform kurduklarını bildiren Muller, bununla ilgili ofislerinden birinin İspanya'nın Valencia, diğerinin ise İstanbul'da olacağını kaydetti.

Muller, "Türkiye'den söz konusu olan meyve ve sebzeleri dünya genelinde kendi sunduğumuz ağ içerisinde tedarik etmiş olacağız. Çünkü Türkiye'deki meyve ve sebze alanında fevkalade iyi bir kapasite olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

"Siz Türkiye'ye inanıyorsanız, biz de Türkiye'ye inanıyoruz" şeklinde konuşan Muller, önümüzdeki yıl içerisinde yeni mağazalar açılacağını da sözlerine ekledi.

6 mağaza açacak

METRO AG Yönetim Kurulu Üyesi Joel Saveuse, Türkiye hakkındaki değerlendirmelerinin sorulması üzerine, Türkiye'nin kesinlikle büyüyen bir pazar olduğunu belirterek, "Tek ülke değil, ama gerçekten Cash&Carry ile 20 yıldır bulunduğumuz bir ülke. Real ile 15 yıldır Türkiye'deyiz ve Media Markt ile bu ülkedeyiz. Bütün bu üç kategoride büyüme katediyoruz. Tüm bu üç kategori Türkiye'de gerçekten de büyük ilerleme gösteriyor. Çok olumlu sonuçlar aldığımız için memnunuz" dedi.

Birçok imkana sahip olması nedeniyle küresel bağlamda en çok yatırım yaptıkları ülkenin Türkiye olduğunu dile getiren Saveuse, Metro Cash&Carry olarak 6 mağaza kuracaklarını, mağaza başına 15-20 milyon euro'luk bir yatırım gerektiğini söyledi.

Yatırımlara devam edeceğiz

METRO AG Yönetim Kurulu Üyesi Olaf Koch, Media Markt Saturn olarak 2010 yılında Türkiye'de bir mağaza daha açtıklarını ifade ederek, Türkiye'nin büyüme gösteren bir pazar olduğunu kaydetti.

Koch, "Kesinlikle yeni yatırımlar yapacağız. Çünkü Türkiye'de çok iyi bir pazarla karşı karşıyayız. Ekonomik şartların çok iyi olduğunu, demografik gelişmenin çok iyi olduğunu görmekteyiz. Bu çok iyi olan şartlara layık bir yatırım da yapılacaktır" dedi.

Metro Group'tan rekor ciro artışı

METRO AG Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eckhard Cordes, METRO Group'un cirosunun, 2010 mali yılında yaklaşık yüzde 2,6 yükselerek 67,3 milyar euroya ulaştığını belirterek, "Şirket tarihimizde gerçekleştirilen en büyük yeniden yapılanma ve ağır ekonomi krizinin sonunda rekor bir sonuç elde etmiş bulunmaktayız" dedi.

Cordes, METRO Group'un Almanya'nın Düsseldorf şehrindeki merkezinde düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, METRO Group'un, 2010 mali yılını rekor bir sonuçla tamamladığını belirterek, özel faktörler öncesi vergi öncesi gelirin yüzde 19,3 artarak 2 milyar 415 milyon euroya ulaştığını söyledi.

Shape 2012 Verim ve Değer Yükseltme Programının sonuçlara katkısının, program başlangıcından bu yana 527 milyon euroya yükseldiğini ifade eden Cordes, "Şirket tarihimizde gerçekleştirilen en büyük yeniden yapılanma ve ağır ekonomi krizinin sonunda rekor bir sonuç elde etmiş bulunmaktayız. Shape 2012'nin yarı devresinde bile, kriz öncesinden daha güçlü olduğumuzu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Cordes, pay sahiplerini, elde ettikleri başarıya uygun bir şekilde dahil etmek amacıyla, Genel Kurul'un her bir senet başına 1,35 euroya artırılmış bir kar dağıtılmasını önereceğini belirtti.

METRO Group'un cirosunun, 2010 mali yılında yaklaşık yüzde 2,6 yükselerek 67,3 milyar euroya ulaştığını kaydeden Cordes, sözlerine şöyle devam etti:

"Ciro Almanya'da yerleşim yeri azaltmalar ve negatif yatırımlar düşüldükten sonra bir önceki yılın seviyesine ulaşmıştır. Bu rakamlar düşülmeden önce de ciro, önem arz eden Noel zamanında yaşanan kötü hava şartları nedeniyle yüzde 1,4 oranında azalarak 26,1 milyar euroya gerilemiştir.

Uluslararası işlerde ciro yüzde 5 arttı

Buna karşılık uluslararası işlerde elde edilen ciro, yüzde 5,4 civarında artış göstermiştir. Batı Avrupa'da Almanya hariç ciro yüzde 2,8 oranında artmış ve 21,5 milyar euroya ulaşmıştır. Doğu Avrupa'da ise ciro kambiyo rayici etkileri dolayısıyla yüzde 7,1 oranında artarak 16,9 milyar euroya ulaşmıştır."

Asya ve Afrika'da yapılan işlerin de 2010 mali yılında çok sevindirici bir gelişme arz ettiğini ve cironun yüzde 17,3 oranında artarak 2,7 milyar euroya ulaştığını belirten Cordes, bu sayede METRO Group'un uluslararası kuruluşunun, kendini bir kez daha kanıtladığını ifade etti.

METRO Group'un faaliyeti sonucu vergi öncesi gelirlerinin, özel faktörler öncesinde 391 milyon euro tutarında arttığını ve 2 milyar 415 milyon euroya ulaştığını kaydeden Cordes, bunun da neredeyse yüzde 20'lik bir artışa tekabül ettiğini söyledi.

283 bin 280 personel istihdam etti

Cordes, "Net borçlanma belirgin bir şekilde 246 milyon euro düşerek 3,5 milyar euroya ulaşmıştır. Buna mukabil öz sermaye oranı yüzde 18'den yüzde 18,4'e yükselmiştir. METRO Group 2010 mali yılında, ortalama 283 bin 280 personel istihdam etmiştir" dedi.

Metro Hisse Senedi'nin, rapor yılında yüzde 26,6'lık bir fiyat artışı kaydettiğini ve bu surette Alman Hisse Senedi Endeksi olan DAX'ta en başarılı değerler arasında sayıldığını ifade eden Cordes, Yönetim ve Denetim Kurullarının, 6 Mayıs 2011 tarihinde yapılacak genel kurulda, 2010 mali yılı için her bir hisse senedi başına 1,35 euroya artırılan ve her bir imtiyazlı hisse senedi başına 1,485 euro tutarında bir kar payı önerisini sunacaklarını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir