”Türkiye bölgesel etkin bir güç”
G8, Türkiye'nin bölgesel bir güç olduğunu ve bölgesindeki barışla istikrarda etkin ülke olduğunu vurguladı
L'AQUILA/ANKARA - Sanayileşmiş ülkeler grubu G8, Türkiye'nin bölgesel bir güç olduğunu ve bölgesindeki barışla istikrarda etkin ülke olduğunu vurguladı.
İtalya'nın L'Aquila kentinde bugün başlayan G8 Zirvesi çerçevesinde yayınlanan analizde, Türkiye'nin G-8 açısından, Brezilya, Meksika, Çin, Hindistan, Güney Afrika gibi ülkelerle birlikte bölgesel gücü kabul edilmiş ülkeler arasında yer aldığı kaydedildi.
Analizde, Türkiye'nin ve diğer bölgesel etkinliği olan ülkelerin, bundan böyle, önemli G8 zirvelerinde danışılacak ülkeler arasında yer alacağı da vurgulandı.
Analistlere göre, Türkiye'nin zirveye davet edilmesi, bölgesel bir güç olduğunun teyidi olarak kabul ediliyor.
Başbakan Erdoğan temsil edecek
Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil edeceği G8 Zirvesi çerçevesinde yapılan analizde, Doğu ile Batı medeniyetleri arasında önemli bir köprü olan ve uluslararası kuruluşların hemen hepsine üye olan Türkiye'nin, G8 Zenginler Kulubünün meşruluğunu da güçlendirdiği ifade edildi.
Türkiye'nin, Ortadoğu'daki bölgesel barış ve istikrardaki etkinliğinin, ABD Başkanı Barack Obama tarafından da ifade edildiği kaydedildi.
Mısır'ın da İslam dünyası içindeki ağırlığı nedeniyle zirveye davet edildiği belirtilirken, özellikle Türkiye ve Suudi Arabistan'ın desteğinin, gittikçe önem kazanan G20'nin, uluslararası ticaret müzakereleri gibi uluslararası kararlara katılımını sağlamak açısından önemli olduğuna da dikkat çekiliyor.
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin davetiyle L'Aquila'daki G8 Zirvesine katılacak olan Başbakan Erdoğan'ın, ziyaret çerçevesinde AB ülkelerinin yetkilileriyle de ikili görüşmelerde bulunması bekleniyor.
Başbakan Erdoğan'ın, Ortadoğu, Afganistan ve küresel Gıda Güvenliğine ilişkin toplantılarda da yer alması bekleniyor.
Zirve gündemi
G8 Zirvesinde, ele alınacak konulara ise ''küresel mali kriz, iklim değişikliği, nükleer enerji, yükselen piyasalar, milenyum kalkınma hedefleri, Afrika, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları, Afganistan, Ortadoğu, Kafkaslar ve gıda güvenliği'' olarak sıralanıyor.
Başbakan Erdoğan'ın da katılmasının beklendiği gıda güvenliğine ilişkin toplantıda, zengin ülkelerin, yoksul ülkelere, gıda güvenliği çerçevesinde, tarımsal kalkınma için 15 milyar dolarlık katkıda bulunma önerisinin de ele alınması bekleniyor.
Küresel ekonomik konuların ağırlık taşıdığı zirvede, İran, Kuzey Kore ve Ortadoğu sorunları da ele alınacak.