Türkiye de BRIC'e dahil olacak

Goldman Sachs, Türkiye, Meksika, Endonezya ve Güney Kore'yi BRIC ülkeleri grubuna dahil etmeyi planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Goldman Sachs'ın Varlık Yönetimi Başkanı Jim O'Neill, Türkiye, Meksika, Endonezya ve Güney Kore'yi BRIC ülkeleri grubuna dahil etmeyi planladıklarını söyledi.

Kalkınmakta olan ekonomilerinin dünya dengelerinde giderek artan etkisi nedeniyle Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'i tarif etmek için İngilizce baş harflerinden oluşan BRIC ifadesini oluşturan ve ilk kullanan ekonomist O'Neill, İngiliz Financial Times gazetesine verdiği demeçte, "Meksika, Türkiye, Güney Kore ve Endonezya'ya gelişmekte olan pazarlar demek çok komik" dedi.

O'Neill bu ülkelerin ve "büyüyen pazar" ifadesinin yeniden tanımlanması gerektiğini söyledi. Bu çerçevede, Meksika, Güney Kore, Türkiye ve Endonezya'yı da "büyüyen pazarlar" diye nitelendirilen BRIC grubuna dahil etmeyi planladıklarını kaydeden O'Neill, bu yeni yaklaşımı bu ay içinde müşterilerine açıklayacaklarını belirtti.

Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYH) yüzde 1'inden fazlasıyla dünya ekonomisine katkı sağlayan ülkelerin ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan O'Neill, bu yüzdenin Meksika ve Güney Kore'de 1,6, Türkiye'de 1,2, Endonezya'da ise 1,1 olduğuna dikkati çekti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir