Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde, iyileşme güvenliğe katkı yapacak

NATO karargahında aylık basın toplantısı düzenleyen Rasmussen, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine değindi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye-Ermenistan ilişkilerindeki iyileşmenin bölgedeki istikrar ve güvenliğe katkı yapacağına inandığını söyledi.

NATO karargahında aylık basın toplantısı düzenleyen Rasmussen, bir soru üzerine "İkili (Türkiye ve Ermenistan) ilişkilerdeki iyileşmeyi büyük memnuniyetle karşılıyorum. Bunun Avrupa'nın bu bölgesindeki istikrar ve güvenliğe katkı yapacağına inanıyorum. Aynı zamanda ilgili tüm tarafların bölgesel barış ve istikrarın iyileşmesine odaklanacağına güvenim tam. (Türkiye-Ermenistan ilişkilerindeki iyileşmeye) çok olumlu yaklaşıyorum" diye konuştu.

Rasmussen, Avrupa Birliği ve NATO arasında işbirliğinin büyük potansiyel taşıdığını belirterek, "Maalesef mevcut gerçekler bu potansiyelin çok gerisine düşüyor. Afganistan'da personeli bulunan iki örgüt arasında güvenlik için düzenleme bile yapamıyoruz. Bu, kaynakların israfıdır. Görevimizi daha az etkili yapabilmemize yol açarak sürenin uzamasını beraberinde getiriyor ve potansiyel açıdan personellerimizi riske atıyor" dedi.

Rasmussen, hiçbir ciddi devlet adamının görevi başındaki personelin hayatını riske atmak istediğine inanmasa da gerçeklerin bu yönde olduğunu anlatarak, genel sekreterlik görevinde önceliğinin bu sorunun çözülmesi olduğunu vurguladı.

Durumun iyileşmesine yardımcı olabilecek Yunanistan ve Türkiye'yi ziyaret ettiğinde bu sorunu da gündeme getirdiğini aktaran Rasmussen, muhataplarından aldığı cevapların "teşvik edici" olduğunu belirtti.

Her iki ülkeden "ikili ilişkilerinin güçlü olduğu, hiçbir ikili sorunun  AB-NATO işbirliğini engellemeyeceği ve AB-NATO işbirliğini geliştirmek için kendisiyle çalışacakları" konusunda güvence aldığını söyleyen Rasmussen, bunun sorunun çözülmesi anlamına gelmese de bu yönde ilk adımın atıldığını ifade etti.

Sorunun pragmatik bir yaklaşımla çözülmesi için AB ve NATO üyeleriyle çözüm aramayı sürdüreceğini belirten Rasmussen, yarın Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Paris'te yapacağı görüşmede bu konunun da gündeme geleceğini sözlerine ekledi.