Türkiye, Suriye ve İran'ın eylemlerine kırılgan

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA – Batı'nın Suriye'ye askeri müdahalenin bölge ülkeleri üzerindeki etkileri de tartışılmaya devam ediliyor. İngiliz İndependent gazetesi'nin tanınmış yazarı Patrick Cockburn, Türkiye'nin, Suriye ve İran'ın, "Türkiye'deki Kürt azınlığı üzerinden yapabilecekleri eylemlere kırılgan olduğunu" savundu. 

Patrick Cockburn, Suriye'ye bir müdahalenin Ortadoğu'da "kırılgan güç dengesi"ni altüst etme riskini taşıdığı görüşünü dile getirdiği yazısında şiddetin şimdiden komşu ülkeleri etkilediği ve cihatçıları güçlendirdiği uyarısında bulundu. 

Suriye'ye füze baskınlarının tüm bölgedeki "siyasi ateşi" yükselteceğini öne süren Cockburn, buna karşın bu ateşin geçici olup olmadığının bilinmediğini kaydetti. 
Cockburn, "Esad hükümeti, İslami Devlet, El Nusra Cephesi ve diğer cihatçılardan daha zayıf hale gelirse eğer, en etkin isyancı güçler, kuvvetlendirilmiş olacak" diye yazdı. Cockburn, Batı'nın askeri müdahalesinin çeşitli bölge ülkeleri üzerindeki olası etkilerini değerlendirirken de Türkiye konusunda şu savları dile getirdi: 

"Türkiye, muhtemelen ABD'nin eylemlerini destekleyecek, önemi ise, Türkiye'nin güneydoğusundaki ABD'li İncirlik hava üssünün kullanılıp kullanılmamasına bağlı. Türkiye'nin, Suriye ile 560 mil uzunluktaki bir sınırı var ancak Suriye ve İran'ın Türkiye'deki Kürt azınlığı üzerinden yapabilecekleri eylemlere kırılgan. Türk hükümetinin Suriye'deki isyancılara desteğine, bu yazdaki kitlesel sokak protestolarıyla canlandırılan muhalefet güçlü biçimde karşı çıkıyor." 

Patrick Cockburn, ABD Başkanı Barack Obama'nın askeri müdahale üzerinde dururken Suriye'deki güç dengesini radikal biçimde değiştirmek istemediğini kaydettiği yazısında Obama için "Geniş bir koalisyon istiyor ama Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye gibi bu koalisyonun bazı üyeleri, Şam'daki hükümeti devirmek konusunda ondan ileriye gitmek istiyor" diye yazdı.