Türkiye ve İngiltere arasında ortak ticari komite kuruluyor

Çağlayan ile İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Mervyn Davies, "Türkiye-İngiltere Ortak Ekonomi ve Ticaret Komitesi" kurulmasına ilişkin mutabakat zaptını imzaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, küresel krize, küresel çarelerin aranması gereken bir noktada Türkiye-İngiltere Ortak Ekonomi ve Ticaret Komitesi kurulmasının son derece önemli olduğunu belirtti.

Çağlayan ile İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Mervyn Davies, "Türkiye-İngiltere Ortak Ekonomi ve Ticaret Komitesi" kurulmasına ilişkin mutabakat zaptını imzaladı.

İngiliz Bakan yaptığı konuşmada, Türkiye ile İngiltere arasında güçlü ilişkiler bulunduğunu söyledi. İki ülke iş adamlarının yatırım yapmalarının önemli olduğuna dikkati çeken Davies, ancak artık yeni bir dönemde bulunulduğunu, iki büyük ülke arasındaki iş akışının hızlandırılması gerektiğini kaydetti.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da Türkiye ile İngiltere arasında imzalanan zaptın iki ülke arasındaki mevcut ilişkiler için yeni bir kanal, ülkeler arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesinde önemli bir ivme olacağını söyledi.

Çağlayan, Türkiye-İngiltere arasındaki ticaret hacminin çok daha yukarıya taşınması gerektiğini iki ülke bakanı olarak teyit ettiklerini ifade etti.

Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son 5 yılda İngiltere, Türkiye'ye 4 milyar dolardan fazla yatırım yapmıştır. İngiltere, Türkiye'deki en önemli yabancı yatırımcılardan biridir. Türkiye'de 2 binden fazla İngiliz firması faaliyet göstermektedir ki, bu, Türkiye ekonomisine ve siyasi istikrarına duyulan güvenin bana göre önemli bir işaretidir. Bu noktada Türkiye'nin coğrafi avantajları, stratejik konumu ve iki ülkenin birikimlerinin birleşmesi noktasında çok önemli birliktelikler söz konusu olacaktır. Özelikle inşaat, sağlık, eğitim ve enerji alanlarında işbirlikleri yapılacaktır."

Pek çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi İngiltere'de de tüketici mallarında Türk ürünlerinin fazlasıyla kullanıldığını vurgulayan Çağlayan, İngiltere'de kullanılan her 10 buzdolabından 8'inin Türkiye de üretilmesinin bunun en önemli örneklerinden biri olduğunu ifade etti.

İngiltere'ye tam desteğinden ötürü teşekkür

Küresel krize, küresel çarelerin aranması gereken bir noktada Türkiye-İngiltere Ortak Ekonomi ve Ticaret Komitesi kurulmasının son derece önemli olduğunu belirten Bakan Çağlayan, "Sayın Bakanla mutabakat sağladığımız konu, her iki ülkenin de küresel krizden çıkışta ticareti çok daha fazla artırması ve ticaret hacmini çok daha fazla geliştirmesidir" dedi.

Türkiye'nin uluslararası markalar çıkarması konusunda Türk ve İngiliz iş adamlarının işbirliği imkanları konusunda görüşmeler yaptıklarını ifade eden Çağlayan, ayrıca her iki ülke iş adamlarının bir araya gelerek 3. ülkelerde iş yapması noktasında her türlü kolaylığı gösterme anlayışı içinde olduklarını da belirtti. 

Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne ekonomik anlamda entegrasyon sağladığını belirten Çağlayan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği noktasında göstermiş olduğu destekten dolayı İngiltere'ye teşekkür ettiğini kaydetti.

"Türkiye iddialı bir program geliştirdi"

Konuşmaların ardından bir gazetecinin "Türk hükümeti yatırımların teşviki konusunda önemli kararlar aldı. İngiltere'deki firmalarınıza Türkiye'ye daha çok yatırım yapmaları konusunda nasıl bir mesaj vereceksiniz?" şeklindeki sorusu üzerine, İngiltere Ticaret, Yatırım ve İşletme Bakanı Davies, Türk hükümetinin ekonomiyi canlandırmak, ilk 10 ekonomi içine sokabilmek için iddialı bir program geliştirdiğini söyledi.

Davies, korumacılığın değil, bu tarz anlaşmaların daha çok cesaretlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, orta ve büyük ölçekli şirketlere Türkiye'nin ne kadar büyük ve heyecan verici fırsatlar sunan iş merkezi olduğunu anlatacağını kaydetti.