Türkiye'de cari açık yüzde 4.4 olacak

Roubini, cari açığın yükselmesinin açıkların finansmanında bozulma anlamına geldiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Nouriel Roubini, Türkiye'de cari açığın yüzde 4.4 olmasını beklediğini belirtti.

Ünlü Ekonomist Nouriel Roubini Türkiye'nin cari işlemler açığının GSYİH'nın yüzde 4.4'ü seviyesine yükseleceğini ve bunun açıkların finansmanında bozulma anlamına geldiğini söyledi.

Roubini Türkiye'de 2009 yılında cari işlemler açığının GSYİH'nın yüzde 2.3'ü düzeyinde olmasının krizden kaynaklanan olağanüstü koşullardan ötürü olduğunu ve bu sorunun geçici olarak spot ışıklarının altında çekildiğini söyledi.

Hükümetin, bu yıl için beklentisi ise Türkiye'de cari işlemler açığının GSYİH'nın yüzde 2.8'i olacağı yönünde oluşuyor.

"ABD'de resesyon riski artıyor"

Roubini, ABD ekonomisinin bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1'in altında büyüyeceğini, bunun da yeni resesyon ihtimalini yüzde 40'a çıkardığını söyledi.

Roubini, yaptığı açıklamada, ikinci çeyreğe ilişkin büyüme tahminlerinin de yetkililerce "en iyi ihtimalle" yıllık bazda yüzde 1,2 olarak revize edileceğini belirtti.

En iyi senaryoda, yıllarca durgun, ortalamanın ve "U" trendinin altında büyüme beklediğini ifade eden Roubini, yüzde 1 veya altı büyüme hızıyla kredi faiz farkı ve interbank faiz farkı genişlerken küresel risk korkusunun hızla arttığını kaydetti.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın ekonomik büyümeye ilişkin verileri iki gün içinde revize edeceği tahmin ediliyor. Bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin yüzde 2,4 olarak açıklanan büyüme rakamlarının, dış ticaret açığının genişlemesi, yatırımların çok az artması ve zayıf inşaat sektörü nedeniyle yüzde 1,4 olarak revizyonu bekleniyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir