Türkiye'deki son enflasyon verileri şoke edici

The Wall Street Journal,Türkiye’de enflasyonun mayıs ayındaki yükselişi için, faiz oranlarının yükseltilmesi için politikacılara yönelik baskıları artıracağı yorumunda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK  – Türkiye’de beklentileri aşan Mayıs enflasyonu, "şoke edici" bulundu. Wall Street Journal gazetesi, son verilerin, faiz oranlarının yükseltilmesi için politikacılara yönelik baskıları artırdığını savunduğu haberinde piyasaların Merkez Bankası’nın alışılmamış politikasının inandırıcılığına ilişkin kuşkularını güçlendireceğini iddia etti.

ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi The Wall Street Journal, Türkiye’de enflasyonun, Mayıs ayında Kasım’dan bu yana en yüksek düzeye çıkarak beklentileri iyice aştığını, tarihi düşük düzeyde bulunan faiz oranlarının yükseltilmesi için politikacılara yönelik baskıları artıracağını savundu.

Yatırımcıların tedirginliği artacak

Beklenenden yüksek enflasyonun lira ve tahviller üzerindeki etkisine dikkat çekildiği haberde "Ekonomistler, verileri ‘şok edici’ olarak niteledi ve rakamların, piyasaların, Merkez Bankası’nın alışılmamış para politikasının inandırıcılığına ilişkin kuşkularını güçlendireceğini ve Türkiye, 12 Haziran’daki ulusal seçimlere hazırlanırken yatırımcıların hızlı büyüyen ekonominin fazla ısındığına ilişkin tedirginliğini körükleyeceğini söylüyorlar" diye yazdı.

Daha sert eylemler gerekli

Gazete, haberinde Royal Bank of Scotland’un araştırma notuna da şu şekilde yer verdi:

"Şimdi hem enflasyon, hem de cari işlemlerdeki durumu, kırmızı ışık gösteriyor ve açık bir biçimde, ekonominin fazla ısındığını ve iç talebini dizginlemek için daha sert politika eylemlerinin gerektiğini gösteriyor. Bizim kısa bir süre önce yaptığımız ziyaret, Merkez Bankası’nın mevcut alışılmamış politikanın pek bir reel etkisinin olmadığına ilişkin pek kuşkumuz kalmadı."

MB politikalarına inanç azaldı

WSJ, Merkez Bankası’nın, spekülatif yatırımları caydırmak için faizleri indirirken kredideki hızlı büyümeyi dizginlemek amacıyla zorunlu karşılıklarını artırdığını anımsattıktan sonra

"Ancak son aylarda iç talebi, keskin bir biçimde artmayı sürdürürken yatırımcıların bu politikanın akıllılığına inancı azaldı" yorumunu da yaptı.

Seçim öncesi faiz artışı beklenmiyor

"Mayıs’taki dramatik fiyat artışlarının, Merkez Bankası’nın politikasını terk etmesine yönelik baskılarını artırdığı"nı savunan gazete, yatırımcıların artan kaygılarına rağmen analistlerin Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun yılın ikinci yarısından önce faiz oranları yükseltmesini beklemediklerini belirtti.

MB "çok daha fazla şahin" olacak

Bu bağlamda haberde görüşleri aktarılan ING Avrupa Ortadoğu ve Afrika Baş Ekonomisti Simon Quijano-Evans, bir araştırma notasında Merkez Bankası’nın seçimlerden hemen sonra "çok daha fazla şahin" olacağını savundu.

"Bir ton değişikliğinin olması gerekeceğini" öne süren Quijano-Evans, "Bu gerçekten Merkez Bankası ve hükümet için bir meydan okumadır özellikle kontrolleri dışındaki dışsal faktörlerinden söz ettiğimize göre" ifadelerini de kullandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir