Türkiye'nin AB görüşmelerini sonlandırmayı önerecek

Avusturya Başbakanı, Türkiye ile AB üyelik görüşmelerinin sonlandırılmasını önerecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avusturya Başbakanı Christian Kern, Türkiye'deki demokratik ve ekonomik eksikliklerden dolayı ülkenin Avrupa Birliği (AB) üyelik görüşmelerinin sonlandırılması için Avrupalı liderler ile bir diyalog başlatacağını söyledi.

AB liderleri Türkiye'deki darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın şüphelilere yönelik başlattığı operasyonlar ve idam cezasının geri getirilmesinin gündeme gelmesinden dolayı endişelerini dile getirmişlerdi.

Kern, Avusturyalı televizyon kanalı ORF'ye dün verdiği röportajda bu tonu daha da sertleştirerek, üyelik görüşmelerinin "diplomatik bir kurgu" olduğunu belirtti.

Kern, "Demokratik standartların Türkiye'nin üyeliği için yeterli olmadığını hepimizbiliyoruz... Ekonomik konular da bir o kadar önemli çünkü Türkiye ekonomisi Avrupa ortalamasının çok uzağında" dedi.

Avrupa Konseyi'nin 16 Eylül'de yapacağı toplantıda Türkiye'nin üyelik görüşmelerinin sonlandırılması için Avusturya'nın bir teklif yapıp yapmayacağı sorulan Kern, bunu gündeme getireceklerini belirterek, "Alternatif bir konsept bulunmasını isteyeceğiz" dedi.