Türkiye'nin cari açığı için görünüm iyi değil

Financial Times gazetesi yükselen piyasalara yönelme hissiyatının değişmekte olduğuna ve gelişmiş piyasalara doğru bir kaymanın olacağını düşünüldüğüne dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
LONDRA– Yükselen piyasalara yönelik yatırımları azaltmanın zamanının geldiği öne sürülüyor. Özellikle Türkiye, Hindistan, Güney Afrika ve Endonezya'dan kaygı duyulduğuna dikkat çekilirken Türkiye'de cari açık için görünümün "iyi olmadığı" iddia ediliyor. 
 
Financial Times gazetesi, "Yükselen piyasalara yatırımlarda azalmaya gitme zamanı mıdır?" sorusuyla başladığı haberinde 183 milyar euroluk bir fonu yöneten İNG Yatırım Yönetimi'nin yükselen piyasalara yönelme hissiyatının değişmekte olduğunu belirtti ve gelişmiş piyasalara doğru bir kaymanın olacağını düşündüğüne dikkat çekti. 
İNG Yatırım Yönetimi'nin özellikle dış finansman açığı sorunu ile karşı karşıya bulunan yükselen ülkelerde bir azalmaya gittiğine işaret edildiği haberde değerlendirmeleri aktarılan şirketin strateji bölümü başkanı Valentijn van Nieuwenhuijzen için "Onu, en çok dört ülke kaygılandırıyor" denildi. 
 
Türkiye sürpriz değil
Bunun ardından, en çok kaygı duyulan ülkelerin Türkiye, Hindistan, Güney Afrika ve Endonezya olarak sıralandığı haberde Türkiye için şöyle denildi: 
"Türkiye, sürpriz değil. Cari işlemler açığı, uzun bir süre yatırımcılar için bir kaygı ve 2011'de yüzde 10 olan açığın GSYH'ya oranı geçen yıl sonu itibariyle yüzde 6 kadar düşmüş olsa da görünüm iyi değil." 
 
FT, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu söz konusu dört ülkenin aynı zamanda birçok başka yükselen ekonomiyi de olumsuz etkileyen "döviz savaşına kapıldığı"nı savunurken Nieuwenhuijzen'in "Aslında yükselen piyasaların hükümetleri, para birimlerinin değer kazanmadığını görmek istemiyor. Bu da, birçok yatırımcı için daha az heveslendiricidir" sözlerini de yansıttı. 
 
Nieuwenhuijzen, olumlu baktığı piyasalara ilişkin olarak da "konut pazarındaki düzelmenin sonuna yaklaştığı" ABD, "Avrupa'nın hasta adımı olmaktan çıkıp çok rekabetçi bir konuma gelen" Almanya ve "en görkemli öykü" olarak nitelediği Japonya'ya işaret etti.