Türkiye'nin kredisi halkın umudu oldu

Türkiye'nin, Bosna Hersek'e verdiği 10 yıl vadeli 100 milyon euro tutarındaki kredi, ülkenin ekonomik ve sanayi bakımından zayıf olan bölgelerinde yaşayan Boşnak, Sırp ve Hırvatlar'a önemli iş olanakları sağladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SARAYBOSNA - Türkiye'nin, Ziraat Bankası'nın Bosna Hersek'teki iştirakiı Ziraat Bank Bosna ile İslam Kalkınma Bankası'nın iştiraki Bosnia Bank International (BBI) aracılığıyla verdiği 10 yıl vadeli 100 milyon euro tutarındaki kredi, ülkenin ekonomik ve sanayi bakımından zayıf olan bölgelerinde yaşayan Boşnak, Sırp ve Hırvatlar'ın umudu oldu. 

Bosnia Bank International (BBI) Genel Müdürü Amer Bukviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'e verilen 100 milyon euroluk kredi diliminin kendilerine düşen 50 milyonluk kısmından şu ana kadar 32 milyon eurosunu, savaş sırasında yerinden edilen ve topraklarına geri dönenlerin açtıkları küçük işletmelere kullandırdıklarını söyledi.  

Türkiye'nin verdiği bu kredinin şu zamana kadar Bosna Hersek'e yapılan en ciddi ve en iyi yardım olduğunu vurgulayan Bukviç, bu kredinin, ülkenin ekonomik ve sanayi bakımından zayıf olan bölgelerinde yaşayan Boşnak, Sırp ve Hırvatlar'ı birleştirdiğini kaydetti. 

Bukviç, Türkiye kredisinin öncelikle savaştan sonra topraklarına dönen, ayrıca küçük boylu işletmeleri olan vatandaşlara yönelik olduğuna dikkati çekerek, söz konusu kredinin 2 yıl süre içerisinde önemli ölçüde kullanıldığını ve vatandaşlar tarafından oldukça büyük ilgi gördüğünü ifade etti. 

Bukviç, kullandırdıkları krediyle ilgili şu bilgileri verdi: 

"Banka ayrılan 50 milyon euroluk kısmından 32 milyon eurosu kullanıldı. Kullanılan miktardan 10 milyonu, bin 400 kişiye kullandırıldı. Her ailede ortalama 4 kişi olduğunu varsayarsak, şahıs ya da aile olarak toplam 5 bin 600 kişi şimdiye kadar bu krediden yararlandı. Geri kalan 22 milyon euro ise yaklaşık 160 firmaya verildi. Bu firmalar toplam olarak bin 500 vatandaşa iş verdi, bu da 6 bin aile demek. Sonuç olarak şu ana kadar BBI bankası üzerinden temin edilen krediden toplam 11 bin Bosna Hersekli faydalandı."  

 Kredi alarak firma açan Boşnak, Sırp ve Hırvatlar'a iş verdi 

Kredi kullanıcıları arasında Bosna Hersek'in tüm etnik gruplarına mensup vatandaşların bulunmasından dolayı BBI Bankası'nın gurur duyduğunu belirten Bukviç, kredinin temin edilmesi sırasında en önemli kriterin istihdamın sağlanması olduğunu dile getirdi.  

Bukviç, "Kredi kullananlar arasında gerçekten güzel ve olumlu şeylere şahit olduk. Örneğin, kredimizden yararlanan bir Hırvat firması Boşnaklar'a iş veriyor ya da kredi alarak firma açan bir Boşnak, hem Sırplar'a hem Hırvatlar'a iş veriyor. Biz gerçekten bununla gurur duyduk" dedi.  

BBI Bankası'nın, bu kredi sayesinde daha önce şubeleri olmayan kentlere şubeleri açtığını da anlatan Bukviç, "Türkiye'nin verdiği krediyle, mikrokredi veren firmaların etkili olduğu piyasaya girdik. Bu firmalar daha önce yüzde 40 faizle vatandaşa kredi kullandırıyordu. Daha önce yüzde 40 faizle kredi alan vatandaşlar, Türkiye'nin bu kredisiyle, 0 ile 3 arasında kredi alıp işletmelerini kurabildi" diye konuştu. 

 Bosna, halkındaki girişimcilik ruhunu uyandırması lazım 

Türkiye'nin verdiği kredinin hibe yardımlarından çok daha iyi olduğunu ve insanın çalışması gerektiğine alıştırdığını anlatan Bukviç, şunları kaydetti: 

"Bu kredi, insana çalışması ve üretmesi gerektiğini, aldığı parayı geri vermeyi öğretiyor. İşe yaklaşım anlamında ona bir sorumluluk öğretiyor, aynı zamanda hayata karşı yaklaşımını öğretiyor. Bu kredinin hibeden neden daha iyi olduğunu söylüyorum, çünkü karşılıksız bir yardımı verenler, yardım etmek istedikleri insanlara değer anlamında bir şey katmıyor. Bosna Hersek halkındaki girişimcilik ruhunun uyandırılması lazım ve bana göre Türkiye'nin kredisi tam da bunu yapıyor."   

Bukviç, Bosna Hersek'in ekonomik olarak güçlenmesi konusunda en büyük şansının tarım ve turizm olduğunu da vurgulayarak, Bosna Hersek'in kişi başına Almanya'dan 3 kat, Fransa ve İspanya'dan 2'şer kat daha fazla işlenebilir tarım arazisine sahip olduğuna dikkati çekti. 

Bosna Hersek'in de bir ekonomik gücü olmaması için hiç bir neden olmadığını dile getiren Bukviç, "Bosna Hersek özelikle organik tarım için uygun bir ülkedir. BBI Bankası bu krediyle bunları aktifleştirmeye çalışıyor. Hep birlikte çalışmamız lazım ve dışarıdan karşılıksız yardımları beklemek yerine, çalışmamızdan sonuç beklemeliyiz. Bunun için, Türkiye hükümetinin bize ayırdığı gibi, uygun krediler gerekiyor. Ben tüm Bosna Hersekli vatandaşlar adına Türkiye hükümetine bu krediden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.  

Vatandaşlar krediyle hayata tutunarak, Bosna Hersek'in köy turizmini geliştiriyor 

Foça kentine bağlı Kozya Luka beldesinde yaşayan ve işsiz olan Ferid Beganoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BBI Bankası üzerinden emin ettiği 25 bin euroluk krediyle, tarım makinaları ve 12 inek satın aldığını söyledi. 

Beganoviç, "Türkiye'nin bize sunduğu krediden gerçekten çok memnunuz. Kullanıcı olarak bizim için en önemli olan kredinin uzun vadeli olması, faizin neredeyse hiç olmamasıdır. Bosna Hersek'te bu kadar uygun krediyi asla bulamazsınız. Tarım ve hayvancılıkla uğraşmak isteyenler için bu gerçekten güzel bir fırsattır" dedi. 

Ülkenin merkezinde bulunan Vareş kentinde yaşayan, savaş sırasında yerinden edilen ve sonrasında toprağına geri dönen Lyerka Franyiç de ailesiyle birlikte kurduğu tavuk çiftliğini işlettiğini, BBI bankası üzerinden 20 bin euroluk kredi aldığını söyledi.  

Aldığı kredinin kendisine çok yararlı olduğunu, 3 bin 500 tavuk kapasitesine sahip olan çiftliğin yanı sıra, son dönemde 6 inek alarak, süt ve süt ürünleri üretimine başladığını söyleyen Franyiç, "Amacımız sağlıklı gıda üretimi, aynı zamanda ülkemizde köy turizminin gelişmesidir" dedi. 

Bosna Hersek'in Vitez kendine bağlı Grbavica beldesinde yaşayan ve geyik çiftliği kuran Fadil Varupa ise aldığı 25 bin euroluk krediyle geyiklere yem sağladığını, aynı zamanda 100 koyun ve kamyon satın aldığını söyledi.  

Böylesi uygun bir krediyle daha önce Bosna Hersek'te karşılaşmadığını dile getiren Varupa, "Aldığım koyunlardan ürettiğim süt ürünleriyle piyasaya çıkıyoruz. Uzun zamandan beri de geyik çiftliğine sahibim. Bunun hem bölgeden hem dünyadan çok sayıda turistin ilgisini çektik. Daha bir kaç gün önce Katar ve Suudi Arabistan'dan turistlerimiz vardı. İleride köy turizmine daha çok yönelmek istiyorum" diye konuştu.