Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'ne saldırı girişimi

Büyükelçiliğe gelen bir Filistinli, bir elçilik çalışanını rehin almaya çalıştı. Ancak bu kişi, Büyükelçiliğin güvenlik görevlilerince etkisiz hale getirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA/TEL AVİV - Türkiye'nin İsrail Büyükelçiliği'nde ateş etme ve rehin alma girişiminin olduğu bildirildi. 

Büyükelçiliğe gelen bir Filistinli, bir elçilik çalışanını rehin almaya çalıştı. Ancak bu kişi, Büyükelçiliğin güvenlik görevlilerince etkisiz hale getirildi. Filistinlinin amacının bilinmediği kaydedildi. Olay sırasında ateş sesi geldi ancak nedeni konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

Hayarkon Caddesi'ndeki Büyükelçiliğin civarına çok sayıda İsrail güvenlik görevlisi sevk edildi. Caddeye ambulans da geldiği öğrenildi. Büyükelçilik yetkililerinin İsrail polisiyle olayla ilgili bilgi alışverişinde bulunduğu bildirildi.

Öte yandan AP ajansı, bir kişinin yaralandığı iddialarının bulunduğunu ancak bunun henüz teyit edilmediğini duyurdu. Haberde, ayrıca İsrailli yetkililerin, bu kişinin, dört yıl önce de İngiltere'nin İsrail Büyükelçiliği'nden sığınma istediğini bildirdiği yer aldı.

Saldırgan Filistinli

İsrail'in Channel-2 televizyonu, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliğindeki olayda yaralanan kişinin, saldırgan Filistinli olduğunu ve hala büyükelçilik binasında bulunduğunu duyurdu. 

Haberde, bu kişinin hafif yaralandığını belirtildi.

Olay yerinden yayın yapan İsrail Radyosu da sahilde bulunan büyükelçilik kançılaryasına sağlık ekiplerinin giriş yaptığını, ancak bir süre sonra kimseyi almadan çıktıklarını bildirdi. Radyo, büyükelçilik yetkililerinin İsrail ambulans görevlilerine veya polisine, binaya giriş izni vermediklerini ifade etti. Polis, büyükelçilik önündeki sahil yolunu kesti. 

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de olayla ilgili AP'ye yaptığı açıklamada, "olay bir rehin alma eylemi" dedi. İsrail medyası da iki kişinin kısa süreliğine rehin kaldığını duyurdu. İsrail Radyosu da saldırganın Türkiye'den sığınma talep ettiğini, "hem Filistin hem de İsrail polisi tarafından aranıyorum" dediğini duyurdu.

Reuters ajansı, İsrail medyasının bir iddiasını da aktardı. Bu iddiaya göre, İsrail polisinin keskin nişancıları, saldırganı büyükelçilik penceresinden belirleyerek üzerine ateş açtı.

Saldırgan bazı medya kuruluşlarını aramış

Türkiye'nin İsrail Büyükelçiliğinde rehin alma girişiminde bulunan saldırganın bazı İsrail medya kuruluşlarını da telefonla aradığı ileri sürüldü.

Saldırganın Channel 2 televizyonunu aradığı bildirildi. Bu TV kanalının haberine göre saldırgan telefonda, "iki rehinem var", "büyükelçiliği havaya uçuracağım" gibi ifadeler kullandı.

Saat 18.30 dolayında başladığı bildirilen olayda saldırganın etkisiz hale getirildiği bildirilmişti.

Öte yandan Maariv gazetesini de bir kişinin aradığı, adını Nedim İnjaz olarak veren bu kişinin, elinde yanıcı madde olduğunu söylediği, "içeri bir Yahudi girerse öldürürüm" dediği öne sürüldü. Bu kişinin, 4 yıl önce İngiltere Büyükelçiliğinden sığınma isteyen kişi olduğu, Türkiye Büyükelçiliğindeki saldırgan olabileceği kaydedildi. 

Dışişileri: Saldırgan etkisiz hale getirildi

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliğine birinci katın camını kırarak giren şahsın, büyükelçilik güvnelik görevlileri tarafından etkisiz hale getirildiğini ve sorgulandığını bildirdi.

Bakanlığın yazılı açıklamasında, "şahıs tarafımızdan sorgulanmakta; olay hakkında derinlemesine araştırma yapılmaktadır" denildi.

Büyükelçilik görevlilerinin herhangi bir sağlık sorununun bulunmadığının kaydedildiği açıklamada, olaya ilişkin olarak da şu bilgiler verildi:

"Filistinli olduğunu iddia eden bir şahıs, elinde bıçak, benzin bidonu ve sonradan oyuncak olduğu anlaşılan bir tabancayla Tel Aviv Büyükelçiliğimize, birinci katına tırmanıp camını kırmak suretiyle girerek iltica etmek istediği yönünde bağırıp çağırmaya başlaması ve Muavin Konsolosu rehin almaya teşebbüs etmesi üzerine Büyükelçiliğimiz güvenlik görevlileri tarafından etkisiz hale getirilmiştir."

Saldırganın akli melekeleri yerinde değil

Türkiye'nin İsrail Büyükelçiliğinde rehin alma girişiminde bulunan saldırganı tanıyan Şafi Abuani adlı avukat, akli melekeleri yerinde olmayan bu kişinin, Ankara'dan siyasi sığınma istemek için Türk büyükelçiliğine girdiğini söyledi.

İsrailli Arap olan avukat, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, saldırgan büyükelçiliğe girdiği sırada, kendisinin büyükelçilikte bulunan Türk Muavin Konsolos ve eşiyle temas halinde olduğunu ifade etti.

Nedim İnjaz adlı bu kişinin Şin Bet ve Filistin güvenlik servisleri tarafından arandığını söylediğini belirten avukat Abuani, saldırganı telefonda sakinleştirmeye çalıştığını ve bu arada da Muavin Konsolos ve eşinin kaçabildiklerini söyledi.

Avukat, "Daha önce Ramallah'da oturan bir Filistinli olan bu kişinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine siyasi sığınma hakkı tanımasını istediğini söylediğini" belirtti.

Bu arada, İsrail polis kaynakları İnjaz'ın Batı Şeria'da Ramallah'taki bir hapishaneden yeni bırakıldığını, daha önce bir büyükelçilik saldırısı nedeniyle hapsedildiğini bildirdi. İnjaz'ın 4 yıl önce İngiltere Büyükelçiliğinden sığınma talep ettiği açıklanmıştı. İnjaz'ın o dönemde başka suçlarının da bulunduğu kaydedildi.

Öte yandan saldırganın Channel-2 televizyonunu Türkiye Büyükelçiliğinden telefonla aradığında, "Eğer bu ülkeden gitmeme izin vermezlerse bütün binayı ateşe vereceğim. Her şeyi yakacağım. Arabaları, kapıları kıracağım, yakacağım. Her şeyi yerle bir edeceğim" dediği belirtildi. Saldırganın hem İsrail yönetimine hem de Filistin yönetimine karşı ifadeler kullandığı, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas için "ölmeli" dediği de ileri sürüldü.