Türkmen köyleri 'hayalet kente' döndü

Suriye'de, Esad rejiminin Rusya'nın desteğiyle sürdürdüğü bombardıman nedeniyle Bayırbucak Türkmen bölgesi adeta "hayalet şehre" dönüştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suriye'de, Esad rejiminin Rusya'nın desteğiyle sürdürdüğü bombardıman nedeniyle birçok kişi yaşadığı yerleri terk etmek zorunda kalırken, yerleşim yerlerinin hedef alındığı Bayırbucak Türkmen bölgesi ise adeta "hayalet şehre" dönüştü.

Hemen her gün bombardımanın yaşandığı Lazkiye kentinin Bayırbucak Türkmen bölgesindeki halk, canını kurtarmak için yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalıyor. Esad rejiminin ve Rus savaş uçaklarının bombardımanına maruz kalan Türkmen köylerinde şu günlerde bomba seslerinden başka bir şey duyulmuyor. 

"Hayalet kenti" andıran bölgede yaşanan çatışmalar ve atılan bombalar nedeniyle birçok ev ve aracın kullanılamaz halde olduğu görülürken, köylerini terk eden Türkmenler, Türkiye sınırı yakınlarındaki Yamadı köyü ve çevresindeki zeytin ağaçları altında kurdukları derme çatma çadırlarda kalıyor.

Buradaki çadırlarda kalan Türkmenlerden Hani Hamiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rus bombardımanından çocuğunu ve hamile eşini zor kurtardığını söyledi. Hamiş, köylerinin adeta "harabeye" döndüğünü kaydetti.

Köylerine geri dönmeleri halinde rejimin tekrar kendilerine bomba atacağını belirten Fatma Sara ise günler süren yolculuğun ardından güvenli gördükleri çadır kentin bulunduğu alana geldiklerini dile getirdi.

"Camiler, hastaneler ve okullar da bombalanıyor"

Ailesi rejimin elindeki bölgede yaşadığı için görüntü vermek istemeyen Türkmen Muhammed Cafer de rejimin sivilleri katlettiği gibi, camileri, hastaneleri ve okulları da bombaladığını söyledi.

Hasta çocuğuyla çadır kente sığınanlardan Sevgi Bölükbaş da Lazkiye'ye bağlı Çardaklı köyünden savaş nedeniyle eşi ve 2 çocuğuyla kaçmak zorunda kaldığını kaydetti.